Последните няколко месеца са били трудни за 46-годишната севернокорейка Ким

...
Последните няколко месеца са били трудни за 46-годишната севернокорейка Ким
Коментари Харесай

Единствената ѝ вина: родила се е в Северна Корея. Тайните догов...

Последните няколко месеца са били сложни за 46-годишната севернокорейка Ким Кю Ли, която живее в Лондон. На 9 октомври 2023 година по-малката ѝ сестра Ким Чол Ок е била екстрадирана от Китай в Северна Корея. Оттогава от нея няма никаква новина, описват Нина Веркхойзер и Естер Фелден в.

 

" Сигурна съм, че ѝ нанасят побои ", споделя Ким Кю Ли пред Дъждовни води. Други членове на фамилията към този момент са изпитали същата орис. „ Задържаните в Северна Корея ги подлагат на изтезания, също така не им дават съвсем никаква храна. Те ядат мишки и хлебарки и си докарват заболявания ", споделя Ким Кю Ли. Тя се опасява, че сестра ѝ няма да оцелее.

Диктатурата в Северна Корея преследва всяко бягство от страната с тежки санкции. Всеки, който напусне границите без позволение, е считан за изменник и рано или късно попада в пандиза. Според Организация на обединените нации изтезанията и издателствата са честа процедура в севернокорейските затвори и центрове за задържане.

 

Масова акция

 

Сестрата на Ким Кю Ли не е единствената върната в Северна Корея на 9 октомври тази година. На този ден явно е имало всеобща акция по изгонване. Около 500 севернокорейци, живеещи в Китай, са били наложително върнати в родината им, удостоверява Итън Хий-Сеок Шин от една правозащитна организация, оказваща правосъдна поддръжка на севернокорейци. Твърди се, че хората са били откарани в Северна Корея в строго охранявани рейсове и камиони. Базираната в Южна Корея правозащитна организация е документирала случилото се.

 

Обикновено пандизчиите са предават на севернокорейските управляващи на мостове над граничните реки Туман и Ялу. Малко се знае за детайлностите, само че деятел от правозащитната организация " Бъдеще за Корея ", която от години изявленията севернокорейски бежанци, показва следното: " По средата на моста китайските белезници се смъкват и на тяхно място щракват севернокорейски. В съпоставяне с китайските, те са ръждясали и остарели ".

 

Пхенян и Пекин очевидно са се договорили

 

През интервала на пандемията севернокорейският режим държаше границите на страната компактно затворени в продължение на три и половина години. Твърди се, че след отварянето им през лятото на 2023 година, Пхенян и Пекин са се договорили за връщането на огромен брой севернокорейци.

Връщани са били най-вече тези, които преди този момент са работили в тясно съдействие с режима на Ким Чен Ун, настояват специалисти. Става дума да вземем за пример за дипломати, които са правили опит за бягство, или за хакери, взели участие в кибероперации в Китай по предписание на режима. Предполага се, че Пхенян е бил изключително заинтригуван от тези ИТ експерти и от други севернокорейци, които са разполагали с достъп до сензитивна информация.

 

Твърди се, че 80 души с сходни характерности са били върнати в Северна Корея в края на август. Съществуват съществени опасения, че тези хора ще останат до края на живота си в лагери за политически пандизчии.

 

Последни информации от екстрадираната жена

 

На 9 октомври на Ким Чол Ок за малко ѝ е било разрешено да употребява мобилния телефон на китайски охранител, с цел да се обади на фамилията си и да го осведоми за идната депортация в Северна Корея.

 

Това е било потрес за околните ѝ. 40-годишната Ким е живяла в Китай в продължение на 25 години. Избягала е от Северна Корея през 1998 - година след по-голямата си сестра. По това време в Северна Корея е имало всеобщ апетит.

 

Ким Чол Ок идва в Китай едвам 14-годишна, където я омъжили за човек, който бил с 30 години по-възрастен от нея. Двамата имат щерка, която е гражданка на Китай.

Без документи

 

Самата тя обаче по този начин и не получава позволение за престояване и живее насаме в селски регион в Североизточен Китай. Работила е на полето, а по-късно и в заведения за хранене. Съпругът ѝ е имал положително отношение към нея, споделя сестра ѝ Кю Ли.

 

През април тя била задържана от китайската полиция, най-вероятно при опит да напусне страната. " Тя не е направила нищо неприятно. Единствената ѝ виновност е, че се е родила в Северна Корея ", споделя Кю Ли. След 25 години прекарани в Китай сестра ѝ към този момент няма никакви родственици в Северна Корея.

 

Братът умира в ареста

Екстрадирането на Ким отваря остарели фамилни рани, които по този начин и в никакъв случай не зарастват. Освен Кю Ли, другата сестра в фамилията също е съумяла да избяга от изолираната страна. Преди това и тя е била изтезавана в севернокорейски затвор. Спомените за това я преследват и до през днешния ден: " Откакто Чол Ок беше задържана в Китай, сънувам ужасни кошмари ", споделя Ким Ю Бин, която сходно на сестра си, също живее в Лондон.

 

Тя си спомня и за брат си, който починал, до момента в който бил арестуван от севернокорейските управляващи: " Пребили са го до гибел и са го изхвърлили ". Други пандизчии ѝ разказали за ориста му. " Това разруши сърцето ми ", споделя дамата. 

Многобройни нарушавания на човешките права

 

Много севернокорейци, съумели да избягат в Южна Корея или в друга безвредна страна, описват за грубо малтретиране от страна на управляващите.

" С нас се отнасяха по-зле, в сравнение с с животни ", споделя 50-годишната Ли Йунг Джу пред Дъждовни води във видеоинтервю от Сеул. Жената е била бита по време на разпита си: " Ако се колебаех даже за секунда дали да давам отговор на въпросите, те към този момент бяха подготвили палката, с която да ме бият. Биха ме на всички места, в това число по главата и лицето ".

 

Много малко евентуално е екстрадираната в Северна Корея да бъде освободена от пандиза, изяснява Итън Хи-Сеок Шин, чиято организация поддържа фамилията на Ким Чол Ок. " Но най-малко вярата им, както и нашата е, че този вид интернационално внимание ще направи по-трудно малтретирането ѝ от севернокорейските управляващи ".

 

Нина Веркхойзер и Естер Фелден,. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР