Последните няколко дни размириците в САЩ, повод за които стана

...
Последните няколко дни размириците в САЩ, повод за които стана
Коментари Харесай

Една брутална нощ в Ню Йорк от първо лице

Последните няколко дни размириците в Съединени американски щати, мотив за които стана нелепата гибел на 46-годишния чернокож американец Джордж Флойд при арестуването му от бял служител на реда в Минеаполис, взеха невиждани размери. Протестите против расизъм и ескалиралото напрежение в Детройт, Аризона, Вашингтон ни накараха още веднъж да се замислим, дали расизмът в миналото си е отивал от Америка. Както и че човешката природа може да е необикновено жестока. Поредно доказателство е протичащото се нощес и в Ню Йорк. Част от протестиращите се оказаха елементарни разбойници, а Манхатън е разграбен и обезобразен. Перлата на региона – кварталът Сохо, пострада най-жестоко.  Денис Фраевич , преселник от Санкт Петербург в, споделя за отминалата страшна нощ в Ню Йорк в профила си във Facebook.  

Фраевич, който работи като екскурзовод и доста добре познава града, цяла нощ снима анархията по улиците на един от най-известните градове в Америка. По думите му, цяла нощ хората ограбват метрополиса, а полицията на Ню Йорк не прави нищо, с цел да спре набезите. Всичко започнало с сякаш мирни протестни демонстрации в небезизвестните Бруклин и Манхатън и ескалирало до всеобщи грабежи и вандализъм. Модният квартал Сохо е погубен. Всички магазини разбити и ограбени, а да се осмелиш  " да бъдеш на улицата с камера, е с цената на заплаха за живота ", твърди Фраевич. 



Началото на погрома било сложено с разбитите витрините по Бродуей, само че " протестиращите " бързо са разбрали, че никой няма да ги спре и са почнали да грабят каквото им падне от магазините. Дори дошли хора от прилежащи градове, а и от околни щати. Според Фраевич дошли коли от Ню Джърси, Пенсилвания и даже от Мейн, някои от тях в действителност скъпи. Крадците влизали необезпокоявано в магазините и пълнели багажниците на колите без никаква опозиция от страна на управляващите. Някои от притежателите се опитвали да барикадират стоката си и да спасят бизнеса си, като заковавали шперплат и дъски на местата на изчезнали порти и витрини. Но това не било от помощ, тъй като тълпите, предизвикани от адреналина и неналичието на надзор от страна на полицията, къртели и чупели и влизали да грабят още веднъж и още веднъж. Докато имало какво. 

Всички улици били обсипани с закачалки, кутии и други опаковки. В магазина на Leica се въргаляли празни кутии от скъпоструваща фототехника. Според Фраевич, разбойниците просто заграбвали плячката си без да схващат какъв брой скъпи неща взимат. Движели се на дребни групи със скейтбордове и скутери. Когато полицията стигала (ако изобщо успявала) до следващото място, потърпевшо от погрома, от крадците нямало и диря. Просто се прехвърляли на друга улица и започвали да грабят и там. Ако по пътя установявали, че някои облекла и обувки не им ставали, хвърляли на земята, а друго след тях ги взимали. 



Градът е пъстър с надписи – BLM (Black Lives Matter – придвижване, което поддържа правата на афроамерикаците), Fuck the police,  Fuck 12  и даже " Убий ченгетата ". 

На процедура градските и щатските управляващи са се оказали тотално безсилни. Още по-лошо – съгласно Фраевич са пожертвали Ню Йорк като откуп на мародерите, с цел да се изпусне парата от насъбрания яд и да се успокоят страстите. А както отбелязва той, в прилежаща Филаделфия локалната администрация оповестила полицейски час незабавно след първите безредици. Очевидно на служителите на реда са им били дадени заповеди да не допират крадците, а да задържат единствено тези, които пряко нападали властта и против които имало неоспорими доказателства. Периодично се чували детонации на резервоарите на горящи коли. Били унищожени към 60 коли. Днес, мисля, даже повече.

Част от магазините са потърпевши напълно целеустремено и умишлено, само че били  разбити и унищожени и художествени галерии, магазини за козметика, кафенета, зоомагазини и всичко, което се изправяло на пътя на разярените тълпи. Според Фраевич било рисково да се снима даже, тъй като нямало кой да отбрани такива като него – едните били разярени нарушители, а другите – властта в униформа, даже не се интересувала да защищити почтените. Защото чернокожите с лозунги в ръце не протестирали добродушно, а се нахвърляли на инцидентни минувачи, единствено тъй като били бели. 

Полицията поела надзор над обстановката в Сохо на сутринта. Стотици служители на реда най-сетне блокирали всички околни улици и пуснали така наречен " протестиращи " да си отидат безнаказано. А след тях само останал погромът на най-красивия квартал в Манхатън. Тъжната панорама разясниха доста наши сънародници зад граница, включително и инфлуенсърката Алис Симеонова. А фотосите, мненията и видеата в обществените мрежи са още доказателства за безпардонността на човешкия жанр. 

 
Върни се, Ню Йорк, всичко е простено
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР