Последните новини от Приднестровието предизвикват тревога и затова Кремъл внимателно

...
Последните новини от Приднестровието предизвикват тревога и затова Кремъл внимателно
Коментари Харесай

В Приднестровието се активизира нов руски плацдарм

Последните вести от Приднестровието провокират паника и по тази причина Кремъл деликатно наблюдава как се развива обстановката там, заяви през днешния ден представителят на съветския президент Дмитрий Песков, представен от БГНЕС.

„ Много деликатно следим по какъв начин се развива обстановката там. Безусловно, новините, които постъпват оттова, провокират паника “, сподели той.

Говорителят на Кремъл посочи, че за момента не се възнамеряват контакти сред Путин и неговата молдовска колежка Мая Санду. „ Не, в актуалният миг не се възнамеряват каквито и да било контакти. Няма такива проекти “, сподели Песков.

Той не отговори на въпрос кой може да стои зад протичащото се в Приднестровието. Нямам какво повече да прибавя, съобщи Песков.

По-рано през днешния ден незнайни лица взривиха две антени на районния радиоцентър в Приднестровието. С ръчни гранатомети е било обстреляно " Министерството "  на държавната сигурност на отделилата се територия. И в двата случая не е имало ранени.

Приднестровието съставлява дълга и тясна линия на левия бряг на река Днестър, която граничи с Украйна. Това е един от замразените спорове в постсъветското пространство. На територията на непризнатата република живеят руснаци, украинци, молдовци, българи. Районът е приет за самостоятелен от 2005 година, само че от 1990 година се е провъзгласил за обособена република, която няма интернационален статут. Властите на самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република оповестиха през днешния ден за две детонации в радиокула, намираща се наоколо до границите с Украйна.

" Рано сутринта бяха чути две детонации в село Маяк ", се споделя в изказване на " вътрешното министерство " на подкрепяната от Москва " република ". Няма потърпевши, само че е била наранена радиокулата, намираща се на към 50 км северно от районната столица Тираспол. Повредени са две мощни антени, препредаващи честотите на съветски радиостанции, добави министерството, като разгласява фотоси.

Вчера управляващите на района оповестиха за детонации, раздрусали министерството на държавната сигурност на непризнатата република. То е било подложено на нахлуване с гранатомети. Пострадали няма. " Президентът " на Приднестрието Вадим Красноселски заяви, че следите на нарушителите, направили терористичните офанзиви, водят към Украйна.

Молдова се притеснява да не бъде въвлечена във военната атака, която Русия води в Украйна от повече от два месеца. Тези терзания се ускориха предходната седмица, откакто съветски военачалник съобщи, че Москва желае да завземе граничещата с Приднестровието Южна Украйна, с цел да има директен достъп до сепаратисткия анклав, който получава от нея икономическа и военна помощ, напомня Агенция Франс Прес. Генерал-майор Рустам Минекаев, заместник-командир на войските на съветския Централен боен окръг, добави че рускоезичното население в Молдова е потискано. Това беше един от претекстите, употребявани от Москва, за аргументация на военната си интервенция в Украйна.

Молдовската президентка Мая Санду свика днес среща на националния съвет за сигурност.

Приднестровието се отдели от Молдова след революция. В анклава с население към 500 000 души са разположение 1500 съветски военни. Москва му доставя гратис и природен газ, напомня Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР