"Последните минути преди авиокатастрофата". Така е кръстено видео, което циркулира

...
"Последните минути преди авиокатастрофата". Така е кръстено видео, което циркулира
Коментари Харесай

Стюардеса със счупени ребра спаси всички 43 пътници от горящ самолет ВИДЕО

"Последните минути преди авиокатастрофата ". Така е кръстено видео, което циркулира из обществените мрежи към този момент от месец и половина.

На него аероплан на относително дребната съветска самолетна компания "Ангара " каца спешно: прелита над жилищни здания, носи се с огромна скорост по пистата, излиза на тревата и се врязва в прилежаща постройка. Авторът на видеото можеше да е умрял (след тежкото кацане гасят горящия аероплан в продължение на час и половина), в случай че не беше една жена.

41-годишната стюардеса Елена Лапуцкая напълно сама, със счупени ребра, избавя всички 43 пасажери на борда на обхванатия от пламъци аероплан. Казват за нея: "Направила е всичко допустимо ". И я не помнят.

Но едно нещо кара всички да си спомнят за Елена. Историята ѝ още веднъж се появява в десетки съветски медии.

"Разбрах, че екипажът ми към този момент не е измежду живите "



Въпросният полет на аероплан Ан-24 на самолетната компания "Ангара " излетява от Улан-Еду към неголямото бурятско обитаемо място Нижнеангарск (5533 км източно от Москва) на 27 юни 2019 година. Целият полет минава обикновено. Проблемите стартират тъкмо преди кацането. 30 км преди самолетът да стигне до пистата, отхвърля единият мотор.

Пътниците и екипажът схващат какво се случва. Един от пасажерите споделя, че всички в салона са знаели, че моторът не работи: "Беше явно. Естествено, бяхме доста разтревожени, само че никой не се паникьоса. А когато самолетът докосна земята, ни олекна на душата: приземихме се. И внезапно... ".

Самолетът не стопира на пистата. Врязва се в една от помощните здания на летището. Десният мотор се подпалва. Пилотът Владимир Коломин и техникът Олег Барданов умират на място, а вторият водач съумява да излезе от самолета през спешния люк и оцелява. На всички 43 пасажери се пада единствено една стюардеса – Елена.



"Веднага щом самолетът докосна земята, разбрах, че обстановката е изключителна. Осъзнах, че би трябвало да се работи бързо... А когато самолетът се понесе по пистата и излезе от нея, разбрах, че работата е доста сериозна. След това усетихме мощен удар. И осъзнах, че моят екипаж към този момент евентуално не е измежду живите. Действах доста невъзмутимо – знаех какво да върша ", спомня си Елена в изявление.

Още преди самолетът да се подпали, тя съумява да разбие вратата на задния спешен излаз и да дръпне ръчката за активиране на надуваемия ров. Така тя чупи три ребра и наранява крайници си. Но единствено за 5 минути изтегля от самолета всички пасажери, в това число един с лимитирани качества, и едвам по-късно последна напуща горящия аероплан.

Крещяща неправда

След това самолетната компания ходатайства в министерството на превоза Елена Лапуцкая да бъде наградена. Но решението се проточва. Спомнят си за стюардесата-героиня, едвам откакто се случва друго "чудо ": на 15 август двама млади водачи приземяват аероплан на царевично поле в Москва и избавят живота на 233-мата души на борда. Незабавно са оповестени за "Герои на Русия ", а останалите членове на екипажа получават "Орден за геройство ".



Историята с благополучен край става мотив за неодобрение – за какво следователно стюардесата, избавила сама всички пасажери, не е наградена? "На фона на абсолютно вярното награждаване на екипажа на "Уралските авиолинии " обстановката с Лапуцка наподобява като висша неправда, която нахвърля всевъзможни граници.

Излиза, че когато повредата се случва край Москва, героите се виждат. А Нижнеангарск е надалеч, значи не важи ", написа в обществените мрежи журналистът от държавния ТВ канал "Россия 1 " Андрей Медведев. Появиха се още стотици сходни мнения. Постепенно недоволството прерасна в акция – молба Елена да бъде наградена към този момент бе отправена към президента на Русия Владимир Путин.

Тази заран управляващите на Бурятия оповестиха, че членовете на екипаж на Ан-24 и самоотвержената стюардеса са показани за държавни награди.

След случилото се Елена лежи в болница три седмици. Ребрата ѝ още не са зараснали, а големият хематом на крайници ѝ не минава, споделя майка ѝ Ирина.

Самата Елена споделя в едно свое изявление, че не чака никакви награди, и че всичко случило се не е единствено нейна заслуга: "Мисля, че [пилотите] преднамерено насочиха самолета към помощната постройка. Така го стопираха. Иначе щяхме да продължим напред, където към този момент имаше жилищни здания... ". Елена е в авиацията към този момент от 18 години и възнамерява да продължи да лети.



Източник: bg.rbth.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР