Последните месеци са трудни за автомобилния пазар в Европа(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Продажбите на автомобили в Европа паднаха до нивото от 1996 г.


Последните месеци са сложни за автомобилния пазар в Европа
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на нови коли в Европа записва негативна динамичност към този момент дванадесет следващи месеца. През юни продажбите доближиха най-ниското си равнище от 1996 година насам с 1,06 милиона регистрирани нови коли, по данни на Европейската асоциация на производителите на коли.

В съпоставяне с миналата година, продажбите на коли от някои марки са намалели с съвсем 50%, разяснява данните Ройтерс. Най-засегнати през юни са марките от автомобилния тръст Volkswagen – размерите са намалели с една четвърт в съпоставяне със същия месец на предходната година.
още по темата
Ако вземем поради първата половина на годината като цяло, тогава концернът Stellantis сподели най-силен спад в размера на продажбите – с 21,1%, в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Продажбите на леки коли Volvo също са мощно наранени, със спад от 47,9% през юни и 28,5% през първата половина на годината. Британският Jaguar Land Rover, благосъстоятелност на индийски вложители, също имаше тежка първа половина на годината като цяло, защото продажбите паднаха с 34,7%, само че спадът беше стеснен до 13,2% през юни.

Този месец доста автомобилни производители ще отчетат резултатите от първото тримесечие, като BMW и Stellantis към този момент предизвестиха за спад в продажбите. Географски, първичният авто пазар потъва и в четирите огромни европейски страни: Германия, Франция, Италия и Испания.

В допълнение към познатите фактори като дефицит на полупроводници и спиране на веригите за доставки, се наслагва казусът с възходящата инфлация, която принуждава потребителите да се съсредоточат върху по-важни позиции на разноските от закупуването на нов автомобил.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР