Последните месеци отношенията между Скопие и Атина се подобряват и

...
Последните месеци отношенията между Скопие и Атина се подобряват и
Коментари Харесай

Нимиц: Македония и Гърция имат воля за разрешаване на спора за името


Последните месеци връзките сред Скопие и Атина се усъвършенстват и е налице благосклонност и от двете страни за разрешаване на разногласието за името на Македония.

Това съобщи медиаторът в разногласието и спецпредставител на Организация на обединените нации Матю Нимиц в изявление за Независимата балканска новинарска организация (Independent Balkan News Agency – IBNA). То бе взето след срещата му в Ню Йорк с гръцкия външен министър Никос Кодзияс в Ню Йорк.

„ Надявам се, че можем да ускорим договарянията по-късно тази година. Двете страни обявиха, че са заинтригувани от това. В последните месеци връзките се усъвършенстваха и чакам по-голяма интензивност “, уточни Нимиц.

В изявлението той загатна, че може да направи нови оферти в подобаващ миг. Нимиц добави още, че двете страни имат своите червени линии, които не могат да преминат, само че въпреки всичко счита, че те могат да сближат още повече позициите си, съобщи БГНЕС.

По думите му е явно, че Атина и Скопие са решили през последните месеци да подхващат позитивни ходове и да поддържат позитивната атмосфера и съдействието. Нимиц окачестви като значима стъпка в тази тенденция ограниченията на гръцкия министър на външните работи за ограничения за създаване на доверие.
Посредникът добави, че Европейски Съюз и Съединени американски щати са заинтригувани от разрешаването на разногласието сред двете прилежащи страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР