Последните изявления на Москва засилват притесненията и правят подкрепата за

...
Последните изявления на Москва засилват притесненията и правят подкрепата за
Коментари Харесай

Имперски реваншизъм. Как българското правителство и партиите реагираха на мобилизацията

Последните изказвания на Москва ускоряват терзанията и вършат поддръжката за Украйна още по-наложителна. Такава е формалната позиция на България, откакто в сряда президентът на Русия Владимир Путин и загатна за опцията страната му да употребява нуклеарно оръжие.

" Последните известия от Москва ускоряват опасенията. В комбиниране с нуклеарната изразителност и по този начин наречените референдуми тези тревожни събития в световен аспект усилват нуждата от поредна поддръжка за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна ", се споделя в позицията на българското министерство на външните работи , оповестена в Туитър.

" Единството - още повече в границите на седмицата на високо ниво на Общото заседание на Организация на обединените нации – е по-важно през днешния ден, в сравнение с когато и да било до момента ", написа още в нея.

По-рано служебният министър на защитата Димитър Стоянов препрати към министерството на външните работи за коментар във връзка позицията на България.

Тогава той сподели, че провеждането на готовност в Русия води до " ожесточаване на спора и сложна предсказуемост " на неговия край. По време на изказването си Стоянов не употребява думата " война ".

Същевременно от " Демократична България " (ДБ) приканиха служебното държавно управление и президента Румен Радев " еднопосочно и ясно да осъдят съветската експанзия в Украйна и незаконната политика на имперски реваншизъм на Путин ".

Според обединението желанието на Русия да активизира 300 000 души и да си присвои украински територии посредством " бутафорни референдуми ", разкрива изцяло " грабителския и имперски темперамент на Путиновата политика ".

" Путиновата експанзия има за непосреден фокус Украйна, само че нейната действителна стратегическа цел е връщането на цяла Източна Европа под имперския ботуш на Кремъл. Това визира директно българския народен интерес ", се споделя в позицията на Демократична България.

Лидерът на " ИТН " Слави Трифонов също разяснява оповестената готовност в Русия и, които провокира тя на територията на цялата страна. В сряда вечерта хиляди хора се включиха в спонтанни демонстрации против нея, а повече от 1400 души бяха задържани.

В обява във Facebook в четвъртък, в Деня на независимостта, Трифонов написа, че отвоюването на всяка една самостоятелност по света " постоянно е била дело на смели и почтени мъже и дами " и " луди глави, които не познават страха ".

" И тъкмо през днешния ден в Русия едни луди глави, смели и почтени мъже и дами, се борят за своята самостоятелност. Независимост от незаконния режим на един деспот. Дали ще съумеят? Не знам. Но е значимо да съумеят. Защото мирът постоянно е бил най-висшата полезност. И преди, и в този момент ", написа водачът на Има Такъв Народ.

На този декор Европейският съюз заяви, че ще наложи нови наказания върху Русия, а американският президент Джо Байдън дефинира проектите на Путин за готовност като " възмутителни дейности " и на съветския президент Владимир Путин за потребление на нуклеарно оръжие.

Русия стартира непровокираната си военна инвазия в Украйна през февруари. Войната се води напълно на територията на Украйна.

От началото на съветската експанзия бяха убити хиляди украински цивилни, а милиони бяха принудени да изоставен домовете си. Редица страни и интернационалните държавни и неправителствени организации упрекват Русия във военни закононарушения.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР