Последните изследвания на Центъра по заразни и паразитни области показват,

...
Последните изследвания на Центъра по заразни и паразитни области показват,
Коментари Харесай

Британският вариант засечен в 12 области у нас

Последните проучвания на Центъра по заразни и паразитни области демонстрират, че английският вид на ковид се среща към този момент и във Враца, Ямбол, Добрич, Кюстендил и Велико Търново, предава Българска национална телевизия. Обработката на пробите от Кюстендил е потвърдила, че по-заразната  е у нас най-малко от края на предходната година.
От другата седмица в Центъра се чака да проработи нов уред, който ще разреши да се изследват повече проби. Ако до предходната седмица инфектирани с новия английски вид бяха открити главно в Западна България, това към този момент се промени. Случаи има и в централната, и в източната част на страната.
 СЗО даде утвърждение за две версии на имунизацията на AstraZeneca СЗО даде утвърждение за две версии на имунизацията на AstraZeneca
Световната здравна организация (СЗО) даде утвърждение за незабавна приложимост на имунизациите за COVID-19 на AstraZeneca в понеделник, което позв...
Най-много инфектирани с него има в столицата, само че точно столичните лаборатории изпращат и най-вече проби за секвениране. Има единични проби от други области, от Пловдив и Кюстендил, Добрич, Ямбол, от Самоков, от Софийска област няколко обитаеми места, изясни проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
101 са общо доказаните за английската разновидност проби до този миг. Заради прекомерно дребния брой изследвани - под 200, на този стадий не могат да се вършат годни заключения за мащаба на разпространяване на разновидността на вируса. Освен това се изследват съмнителни за разновидността проби, а не инцидентен % от позитивните за вируса. Трябва да имаме поради, че това са ориентирани проучвания, ориентирано сме търсили тези мутанти. Трябва доста повече проучвания, в случай че може действително от 5 до 10% от позитивните проби, каквото е условието на Европейския център да бъде секвенирано, добавя проф. Христова.
Към този миг това е механически невероятно - оптималният потенциал на центъра е 96 проби седмично. Другата седмица обаче това ще се промени. Въвеждаме нова методика, нов уред, с който най-малко 200 проби на седмица може да създадем и повече даже, изясни проф. Христова. Изследваните до този миг проби не демонстрират разпространяване на някоя от другите значими разновидности на вируса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР