Последните финансови сътресения могат да увеличат рисковете в еврозоната, предупреди

...
Последните финансови сътресения могат да увеличат рисковете в еврозоната, предупреди
Коментари Харесай

ЕЦБ: Финансовите сътресения могат да засегнат и еврозоната

Последните финансови разтърсвания могат да усилят " рисковете " в еврозоната, предизвести ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Сривът на три районни американски кредитора и насилственото изкупуване на швейцарския съперник Credit Suisse от UBS този месец стреснаха международните пазари. Това провокира опасения за разрастваща се като снежна топка рецесия в банковия бранш.

Лагард съобщи, че последните прогнози на ЕЦБ, които намаляват прогнозите за инфлацията и покачват вероятностите за растежа за тази година, не регистрират неотдавнашните разтърсвания. Това напрежение добави нови опасности и направиха оценката на риска по-неясна. Тя обаче настоя, че в случай че прогнозите се потвърдят, към момента ще има какво да се направи, тъй че инфлационният напън да бъде сподавен. 

Финансовото напрежение, което следим през последните седмици, не е за подценяване, призна тя преди дни.

 
Трябва да следим данните и да разгледаме какви ще бъдат последствията. Какво влияние ще окаже върху доходността, какво влияние ще окаже върху финансирането на стопанската система и по-специално на избрани браншове. И когато забележим това, тогава то ще ни помогне да определим какво решение по паричната политика да вземем. Така че, не недооценявам нещата, само че споделям също, че разполагаме със мощен банков бранш.
Кристин Лагард, ръководител на ЕЦБ

Бъдещите решения на ЕЦБ ще зависят от финансовите данни, защото се намираме в миг на неустановеност, добави Лагард. Тя се въздържа да поеме ангажимент за по-нататъшно повишение на лихвите.

Пазарните разтърсвания накараха централните банкери да балансират сред това да продължат напъните си за понижаване на настойчиво високата инфлация и да избегнат утежняване на разтърсванията.

Количественото стягане, към което се е насочила и ЕЦБ, включва стесняване на големите салда, набъбнали вследствие на дългогодишните антикризисни ограничения, и се преглежда като още един фронт в битката с инфлацията. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР