Последните две седмици на територията на цяла България по официални

...
Последните две седмици на територията на цяла България по официални
Коментари Харесай

Зелен билет в транспорта, качествени горива и още мерки за чист въздух в София

Последните две седмици на територията на цяла България по публични данни на Изпълнителната организация по околна среда ежедневно се записва двойно превишение на допустимите правила за фини прахови частици. С тези думи столичният кмет Йорданка Фандъкова заключи каква е обстановката в страната от последните дни.

Данните на организацията демонстрират, че жителите на София дишат мощно нечист въздух четвърти ден подред. Вчера да вземем за пример запрашаването в столицата е било няколко пъти над допустимата норма. Измерванията за понеделник демонстрират в дадени точки запрашаване съвсем пет пъти над допустимата норма.

Кой е отговорен и ще се подхващат ли ограничения

Въпреки че казусът не е от тази година, от Столичната община към момента не могат да подхващат съответни ограничения със оправянето с него. Като главен провинен за нечистия въздух в града Фандъкова уточни " метеорологичните условия и най-много отопляването на столичани с твърдо битово гориво ".

" Бих желала доста по-бързо Столичният общински съвет да прегледа краткосрочните ограничения в такива дни ", сподели Фандъкова през днешния ден при откриването на нов пътен възел при софийското летище.

Малко след изявлението ѝ заместникът ѝ по околната среда Лорита Радева посочи, че на 16 януари в отрасловата комисия следва разглеждането на ограниченията, свързани с данните от системата за ранно предизвестие за замърсяване на въздуха.

Фотогалерия: Опасната пелена над София >

Какви са краткосрочните ограничения

Според Фандъкова краткосрочните ограничения би трябвало да стартират да се извършват колкото се може по-бързо. Тя уточни и какви би трябвало да са те.

" В дни с огромно превишение на нормите може да пуснем така наречен зелен билет за градския превоз, с цел да може хората да пътуват по-евтино. А при нараствания на нормата, каквито има през днешния ден в Скопие, да пуснем безвъзмезден превоз ", сподели Фандъкова.

" Най-важно е да се спрат некачествените горива за отопление, които са с нараснало наличие на пепел и сяра. Най-голямо беше замърсяването на 1 януари, когато в действителност трафик и придвижване съвсем нямаше ", сподели още кметът на София.

Тя добави, че полицейски екипи вършат инспекции в кварталите " Христо Ботев ", " Димитър Миленков " и " Абдовица ", където най-често се горят гуми и други едрогабаритни боклуци за отопление.

Чрез профила си във " Facebook " Фандъкова разгласи, че е разпоредила да стартира миене на улиците. Освен това всеки ден главните булеварди се метат механизирано.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (111)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР