Последните две години в рамките на Европейския съюз се наблюдава

...
Последните две години в рамките на Европейския съюз се наблюдава
Коментари Харесай

Морбили стресна Балканите: Има ли опасност от епидемия у нас?

Последните две години в границите на Европейския съюз се следи една повишена заболеваемост от дребна шарка.Най-важното против морбили е чистият въздух, както и проветряването.

Това разяснява пред Novini.bg шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарждиев.

По думите му у нас би трябвало да се съблюдават няколко неща. Едно от тях е всички деца да се имунизират на 12 години и на 12 месеца.

„ Това е детска шарка, една ваксинопредотвратима болест, която последните две години зачести в някои европейски страни. Най-много е наранена нашата северна съседка Румъния “, уточни проф. Кантарджиев.

Според специалиста това, което тормози бългаските здравни управляващи, е че се появиха доста случаи преди два-три месеца в прилежаща Събрия и в Северна Гърция.

Именно по тази причина би трябвало да се обърне внимание на обществото за усилване ограниченията против морбили.

По думите на професор Кантарджиев болестта се появява в Европа заради съществуването на доста деца, които не са имунизирани.

„ Това е доста значимо изключително за тези, които са навършили 12-месечна възраст. Това е първата причина да не се допусне разпространяване на болестта “, уточни проф. Кантарджиев.

Второто значимо нещо е, когато човек се върне от чужбина, първите няколко дни да се среща с всички бебета в рода си.

„ Децата до една година да бъдат защитавани от контакти, а всички деца, които са навършили една година, би трябвало да бъдат имунизирани. Ако се спазят тези неща, няма да допуснем разпространяване на заборяването в нашата страна “, посочи специалистът.

Той напомни, че сме единствената страна член на Европейски Съюз, която това лято съумя да се пребори с врзив от 165 регистрирани случая на морбили.

Вижте целия диалог с шефа на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарждиев по-късно тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР