Последните два дни на месец февруари, а вероятно и на

...
Последните два дни на месец февруари, а вероятно и на
Коментари Харесай

Невиждано: Арктически студ скова Испания

Последните два дни на месец февруари, а евентуално и на 1 март, началото на месеца на метеорологичната пролет, ще бъдат най-студените дни на годината (а също и на цялата зима) в Испания с минимални и оптимални температури сред 5 и 10 градуса под естествените за това време на годината.

Във високите планински елементи на Пиренеите (над две хиляди метра) термометърът ще падне до -19ºC , до момента в който в обитаемоте места ще доближи до -7ºC, съгласно прогнозите на държавната метеорологична организация за началото на седмицата.

От Aemet потвърдиха пред Surinenglis, че 27 и 28 февруари " може да се окажат най-студените зимни дни в Испания като цяло ", като прогнозата е междинната температура да се колебае сред 1 и 2 градуса, при междинна стойност за интервала 1991-2020 година сред 8 и 9 градуса.

Забележителното намаляване на температурите ще бъде съпроводено от снеговалеж на морското ниво, в точките на източната част на Кантабрийско море и каталунското крайбрежие, и изключително видимо на Балеарските острови. В северната част на Майорка е задействано алено предизвестие за насъбрани количества от над 40 см за 24 часа в Сиера де Трамонтана от височина 400 м.

Много студеното време ще продължи през цялата седмица в по-голямата част от континенталната част на страната с интензивни студове , при които във вторник и сряда в огромни елементи от вътрешността на страната ще падне под 5 градуса под нулата, а в планинските региони даже под 10 градуса.

Massive waves crashed against a seawall in Mallorca, amid storms and a mass of cold Arctic air that brought more wintry weather to Spain.
— ABC News (@ABC)
Въпреки че дневните температури ще стартират да се покачват от сряда, сланите ще продължат през огромна част от седмицата, само че ще бъдат по-малко интензивни през втората половина " и с връщане на естествените температури през уикенда ", съгласно Aemet.

Арктически генезис

Зрелищното намаляване на равнището на живак в термометрите е резултат от доста студена въздушна маса с арктически генезис, която ще стартира да се отдръпва от сряда, а с това ще настъпи и последователно възобновяване на температурите, макар че най-малко до петък те ще продължат да бъдат под нормалните стойности за този интервал от годината.

В началото на седмицата се чака общо намаляване на дневните температури. В огромни региони от северната половина на континента температурите няма да надвишават 5ºC. Нощните температури ще се намалят през днешния ден и на следващия ден, като сланите ще обзет на процедура целия континент, като се изключи крайбрежните региони и югозападната част на страната.

Intense cold and snowstorms hit Spain! A DANA and new arctic air mass have brought freezing temperatures and snow to many parts of the country. Temperatures dropped to as low as -20°C in the Pyrenees.
— worldweatheronline (@worldweatheronl)
Минималните температури ще останат под -5 ºC в огромни региони от вътрешността на страната и в северната половина, като се изключи долината на река Ебро, и -10 ºC в Пиренеите и регионите от Иберийската система.

Вятърът ще бъде доста мощен в североизточния квадрант на континента и Балеарските острови, където ще има доста мощни пориви, което ще докара до в допълнение понижаване на чувството за мраз. От вторник вятърът последователно ще губи своята активност, като се изключи Балеарските острови и североизточна Каталуния, където заради усилването на бурята, наречена неотдавна от Aemet, squall Juliette, бурята ще се ускори и ще има мощни превалявания и градушки в ниските елементи, а в планините - снеговалежи.

Състоянието на морето ще се утежни и в западната част на Средиземно море, като към Жирона и Балеарските острови ще има талази със забележителна височина 3-5 метра.

Температурното намаляване ще докара до срив на снежните равнища в североизточната част на континента, което ще засегне съвсем цялата страна от този понеделник, като на практика всички превалявания, които паднат, ще бъдат под формата на сняг. Снеговалежът ще натрупа 2-5 см в региона на Кантабрия, Пиренеите, източна Каталуния и покрайнините на Централната и Иберийската система. Най-силен снеговалеж се чака в Майорка.

Застудяването и последствията от бурята " Жулиета " няма да обиден Канарските острови, където оптималната температура ще бъде към 22-24 градуса, а минималната ще варира сред 16 и 18С.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР