Последните два дни могат да бъдат описани с една дума

...
Последните два дни могат да бъдат описани с една дума
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Българската политика ще престане да бъде интровертна

Последните два дни могат да бъдат разказани с една дума като триумф и за събитието, и за председателството. Това съобщи пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Най-добрата вест е, че българската политика ще престане да бъде интровертна, добави той.

„ Тя ще престане да мисли единствено за процесите в България, тъй като в действителност по-мощните страни, тези, които почитат себе си, те мислят, те се пробват да ръководят процесите освен на територията на страната, в целия Европейски Съюз, в прилежащите страни. До огромна степен какво се случва тук, вътре в България, зависи значително от това какво се случва в Европа, от това, което се случва при съседите ни ”.

Надявам се това да е нов жанр на правене на политика, сподели Дончев.

За да се стигне до този резултат, това не е сполучливо менаджиране и модериране единствено на два дни, на самото събитие. Това е доста предварителна работа, която стартира още преди самото председателство, добави той.

По думите му резултатът няма да е резистентен във времето, в случай че напъните свършат с българското председателство. Има доста работа, която би трябвало да се свърши, с цел да се доведат до дъно тези процеси, и тук приказвам за години напред, сподели той.

По думите му наша грижа е тази тематика да не бъде забравена. Специално с Австрия, тя има систематичен интерес към някои от страните на Западните Балкани, съобщи Дончев и добави, че би трябвало да създадем хората по-близки.

Вицепремиерът беше безапелационен, че България няма да загуби от намаляването на еврофондовете през идващия програмен интервал. По думите му, макар че Англия, която е един от донорите на европейския бюджет, напуща Европейски Съюз, това няма да се отрази съществено на кохезионните фондоове, защото по този начин отпада и един бенефициент.

Това, което мен ме тормози е, че всичко това бъде скрепено с някакъв явен знак. Не бива да се дава мощен властови инструмент, даже и в ръцете на комисията, в случай че не е ясно какъв знак се ползва.

Много подхождаме на религия и на страсти във връзка с строителство на скъпи уреди като нуклеарни електроцентрали, съобщи още Томислав Дончев.

По думите му планът може да бъде осъществен като пазарен, в случай че вложителят успее да го приключи и да стартира да продава на конкурентни цени. Според него страната ни може да взе участие единствено в построяването на инфраструктурата, което ще носи изгоди в бъдеще и разноските по построяването й ще бъдат оправдани. Ако този план, показан по този метод, има капацитет, то вложители ще се появят, счита Дончев.

Възможно е оборудването да бъде продадено, само че на доста по – ниска стойност и то единствено с позволението на производителя, посочи Дончев.

Вицепремиерът изрази вярата си гласът на българските превозвачи да бъде чут, тъй като в противоположен случай приемането на проекта „ Макрон “ ще е сериозна вреда за този бранш и българската стопанска система. Според него този проект опонира на логиката на общия пазар, където никой няма право на лимитира конкурентните играчи, които желаят да вземат участие в него, както и на правилото за свободно придвижване на хора в Европейски Съюз.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР