Последните дни преди заплата са най-трудните дни за всяка домакиня.

...
Последните дни преди заплата са най-трудните дни за всяка домакиня.
Коментари Харесай

Какво да сготвим преди заплата

Последните дни преди заплата са най-трудните дни за всяка стопанка. Тогава портфейлът е съвсем празен, а хладилникът свети от непорочност, очаквайки да бъде запълнен. Въпросът " какво да сготвя съвсем без пари? " я тормози с цялостна мощ.

Без суматоха, ние ще ви дадем избавителни хрумвания. Ще се изумите по какъв начин с остатъчни артикули може да сготвите вкусна и питателна вечеря.

Едно от най-лесните оферти е пържени яйца в чушка. Две или три сварени или изпържени яйца са задоволителни за едно хранене. Ако приемем, че едно яйце тежи към 60 грама, то обяд от 3 яйца ще ви достави 130 kcal. С 1 с. л. зехтин ще добавите още 100 калории, а общият общ брой на ястието е задоволителен за едно здравословно и леко хранене.
За да наподобява яденето по-апетитно, го пригответе с необятни кръгчета чушка. Запечете ги на тиган, а в тях чукнете по едно яйце - ще се получи красиво цветно ядене, от което ще бъдат удовлетворени и очите, освен стомахът.

За другото ядене са ви нужни 3 с.л. брашно, 1 щипка черен пипер, 1 щипка сол, 3 с.л. олио, 1 глава лук, 1,5 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, 300 грама самун. Натрошете хляба на дребни части и ги запържете до златисто. Отделно разбийте яйцата с млякото, прибавете брашното, солта и пипера. Добавете запържения самун. Нарежете лука и го сложете в тестото. Оставете в хладилника за 1 час. Кипнете 350 мл вода с 1 с.л. сол и оставете да ври на ниски градуси. Извадете тестото от хладилника и направете от него топчета. Пуснете ги във водата. Когато са подготвени, те ще олекнат и ще изплуват на повърхността. Оставете ги още за минутка във водата, след което ги извадете. Изцедете ги върху паница, застлана със салфетка. Може да ги залеете с разтопено масло и да поръсите с пресни подправки - копър или магданоз.

Има и различен вид за засищащо ядене - с един самун за тостер и яйца. Запеканката се подготвя извънредно елементарно - нареждате филийките на дъното на тавичка и ги заливате с няколко яйца. Добавете една чаена чаша, цялостна с нарязани чушки и домати, а в случай че имате - малко сирене и кашкавал. Може да добавите сол и черен пипер, върви добре и с копър, в случай че харесвате усета му. Залива се с чаша прясно мляко. Запича се на фурна с вентилатор на 150 градуса.

Ако след яденето си останете гладни, постоянно може да се заситите със остарялата изпитана циганска баница. Хляба може да го препечете, а от горната страна го поръсвате с олио. Когато попие, сложете сол, чубрица и малко червен пипер. Или подправката самардала, която придава доста прелестен усет на топлата и хрупкава филийка прелъщение.

Картофено ветрило

Вкусно и засищащо ядене преди заплата са картофените ветрила, които се подготвят супер елементарно.

Важно е да нарежете картофите вярно. За предпочитане изберете огромни картофи, които би трябвало да разрежете, без да стигате докрая, тъй че картофът да остане цялостен.

Между всяка от шайбите сложете по едно парче сирене и напръскайте от горната страна с олио или зехтин. Пъхнете ги във фурната и печете, до момента в който омекнат и станат златисти на цвят. Поръсете с нарязан копър. Когато сервирате, може да сложите в профил по две лъжици кисело мляко. Или да поднесете със сос от кисело мляко, майонеза и чесън.

Салати с паста и варива

Някои салати са толкоз засищащи, че елементарно могат да бъдат преквалифицирани в съществени ястия, изключително когато портфейлът е тъничък като жена след дълга и мъчителна диета.

Такива са всички салати, направени с макарони или различен тип паста, картофи, ориз и всевъзможен различен тип варива. Салатата може да приготвите също с кус-кус, юфка или нудъли. Обогатете я с домати и краставици, сурови или печени чушки, варена царевица, грах или зелен боб.

Ако имате опция, прибавете дребни късчета сирене, кашкавал или шунка, с цел да ви засити още по-добре.

Розова чорба

За наслада на окото и стомаха може да си приготвите розова чорба, в която главният артикул е аленото цвекло. Килограм от него е със междинна цена 1,50-1,90 лева За розовата чорба ще са ви нужни още 1-2 картофа, лук и малко прясно мляко. Чесънът, смлените орехи и сметаната са според от това какъв брой дни ви остават до заплата.

Може би най-важното в рецептата е подготовката на аленото цвекло, което би трябвало да сварите добре в подсолена вода. Ако главата е по-голяма, я разрежете - по този начин ще се свари по-бързо. Към цвеклото прибавете морковите, картофа и лука. После пасирайте сварените зеленчуци, прибавете мляко, с цел да не бъде доста гъста сместа. Овкусете с половин лъжичка сол и малко масло, в случай че имате. Нека покъкри 15 минути на слаб огън.

Евтини сладкиши за благополучие

Въпреки че финансовото състояние в последните дни преди заплатата е обезпокоително, може да си доставим наслаждение, като си приготвим сладкиши с най-малко артикули. Както е известно, сладкото прави хората щастливи. Затова ви предлагаме две предписания за евтини кексове, от които да си хапнете с кафето и да си припомните, че животът в действителност не е толкоз неприятен.

За първата рецепта са нужни 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1/4 ч.ч. олио, ванилия, бакпулвер, какао за цвят. Като се изпече, се полива с глазура, приготвена от чаша кипната вода, захар, какао и масло или маргарин. Блатът се надупчва на няколко места, с цел да може глазурата оптимално да напои сладкиша.

За втората рецепта също са нужни артикули, които нормално имаме у дома - 1 ч.ч. сладко, най-добре захаросано;
1 ч.ч. захар;
1 ч.ч. вода;
1/2 ч.ч. олио;
1 ч.л. сода с оцет;
1 канела, и брашно едвам стане кейково тесто, т.е. не доста гъсто и да може да се изсипе в тавичката. Всички артикули се смесват и се бъркат, до момента в който се получи хомогенна примес. Пече се към 30 минути на 200 градуса в авансово загрята фурна.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР