Последните действия на китайските регулатори срещу големите технологични гиганти са

...
Последните действия на китайските регулатори срещу големите технологични гиганти са
Коментари Харесай

Действията на китайските регулатори са част от плана на Пекин да превърне страната в технологична суперсила

Последните дейности на китайските регулатори против огромните софтуерни колоси са част от устрема на Пекин да трансформира страната в софтуерна суперсила, съобщи специалист пред Си Ен Би Си.

Подобно на Съединени американски щати и Европейският съюз, Китай поставя големи старания в посока намирането на най-хубавия метод за контролиране на софтуерния бранш в най-различни области, от отбраната на данните до злоупотреби с монопол. През последните години китайските софтуерни компании набъбнаха със стремително движение, значително необременени от регулации, като през днешния ден те са измежду най-големите в света.

На този декор бяха признати нови закони и препоръчани такива, които са в развой на разработка, за контролиране на бранша.

През ноември Китайската централна банка и други регулатори показаха нови правила за т.нар микрокредитиране, измежду които финансови условия за софтуерните компании, които оферират заеми.

Месец по-рано Китай показа законопроект за отбрана на персоналните данни, целящ да контролира метода, по който софтуерните компании употребяват данните на своите консуматори.

Държавната администрация за контролиране на пазара (SAMR) също показа законопроект против монополните практики на интернет платформите. Миналият месец администрацията стартира следствие против софтуерния колос Alibaba за монополни практики.

Всички тези регулации са част от проекта на Китай да се трансформира във водеща световна софтуерна мощ, счита Кендра Шейфър, сътрудник в основаната в Пекин изследователска компания Trivium China.

„ Зад всички тези разпореждания се крие разбирането на Пекин, че в случай че страната желае да се трансформира в софтуерна суперсила, тя би трябвало първо да постави постоянна регулаторна основа “, разяснява тя пред Си Ен Би Си.

 „ Тя би трябвало да постави основа за метода, по който да бъде контролирана активността на фирмите, само че също по този начин и основа във връзка с данните. Всъщност регулацията на данните е най-важната. Това са основи за построяването на рамка или трамплин, който да разреши на Китай да се развива и да върви напред с по-бързо движение “, добави Шейфър.

В последно време Пекин за по-твърда позиция във връзка с софтуерните компании. През ноември регулаторите блокираха първичното обществено предложение на финтех компанията Ant Group, която е 33% благосъстоятелност на Alibaba. Фирмата може даже да бъде принудена да продаде миноритетните си дялове в бизнеси, свързани с банковия бранш. Миналият месец Alibaba и други две компании за това, че не са оповестили предходни придобивания според антитръстовите разпореждания на страната.

Всичко това обаче не значи, че Пекин работи в съпротива на своите софтуерни първенци, счита Емили де Бруир, съосновател на консултантската компания Horizon Advisory.

„ Тези мултинационални софтуерни компании са силата, която Китай употребява за разширението на своята тактика за информация и софтуерни стандарти. Това няма да се промени. Пекин няма да погне огромните си софтуерни компании по метода, по който наподобява че Вашингтон ще го направи “, разяснява тя.

„ Пекин обаче ще подсигурява, че огромните софтуерни компании ще работят според неговите правила и разпореждания, ще бъдат свързани с неговите платформи и ще обслужват неговите тактики “, прибавя де Бруир.

Американските и европейските софтуерни регулации

Китай не е единствената страна, която подхваща ограничения за промяна на софтуерните регулации. В това отношение Европейският съюз има може би най-агресивният метод в света. Приетият през 2016 година Общ правилник по отношение на отбраната на данните (GDPR) цели да внесе повече изясненост и регулация в метода, по който данните на потребителите се обработват.

През декември Европейски Съюз показа нови закони за цифровите пазари и за цифровите услуги, с които се надява да усилването на контрола върху държанието на софтуерните колоси в редица области.

Съединени американски щати към момента не са подхванали сходни ограничения в региона на персоналните данни.

„ В Съединените щати към момента не разполагаме с добра регулация в региона на данните. Нямаме тези основи и фундаментални правила, на които да се осланя регулацията, освен във връзка с локалните компании, само че и на задграничните “, разяснява Шейфър.

„ Смята, че неналичието на ясна политика във връзка с данните е една от аргументите за този безреден метод във връзка с регулацията на китайски софтуерни приложения, като да вземем за пример TikTok, и офанзивите против съответни китайски компании “, прибавя тя.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР