Последните данни сигнализират, че Федералният резерв ще спре на пауза следващата седмица и ще запази бъдещите увеличения на лихвите на масата

...
Версия на тази история се появи за първи път в
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте абонат? Можете да се регистрирате . Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

Остава по-малко от седмица преди Федералният резерв да обяви следващото си решение за лихвените проценти, Уолстрийт преглед набор от икономически показатели, публикувани тази седмица.

Тези данни показват, че Федералният резерв все още е вероятно да поддържа лихвените проценти стабилни следващата седмица, казват някои инвеститори. Но те добавят, че има джобове на сила в икономиката, които предполагат, че пазарите нямат всичко ясно.

Ето разбивката.

Инфлация: Инфлацията в САЩ се повиши с 3,7% през август спрямо предходната година, отбелязвайки ускорение за втори пореден месец, според последния индекс на потребителските цени. Цените се повишиха с 0,6% на месечна база в сравнение с увеличение от 0,2% през юли.

Базисната инфлация, която не отчита нестабилните цени на храните и енергията, продължи да се забавя.

„В крайна сметка това издание показа, че все още има реална работа за вършене, за да се върне инфлацията до целта от 2% на Фед“, каза Сам Милет, стратег за фиксиран доход в Commonwealth Financial Network.

Инфлацията на едро също се ускори за втори пореден месец, като се покачи до 1,6% от 1,3% за 12-месечния период, приключил през август. Увеличенията на цените достигнаха до 0,7% на месечна база, отбелязвайки най-голямото едномесечно увеличение от юни 2022 г.

Малките предприятия изпитват натиск от постоянно високите цени. Оптимизмът сред повече от 600 малки предприятия, анкетирани от Националната федерация на независимия бизнес, спадна миналия месец спрямо юли, прекъсвайки тримесечна поредица от обостряне на настроенията.

Ипотечни лихви: 30-годишната ипотека с фиксиран лихвен процент достигна средно 7,18% за седмицата, приключваща на 14 септември, нараствайки от 7,12% предходната седмица. Това е увеличение от 6,02% година по-рано, тъй като постоянната инфлация и силата на икономиката поддържат лихвите по-високи.

Сила на потребителите: Продажбите на дребно, които са коригирани спрямо сезонните колебания, но не и инфлацията, набраха скорост през август спрямо юли, регистрирайки своя пети пореден месец на растеж. Увеличението до голяма степен се дължи на по-високитеразходи на бензиностанциите, тъй като цените на петрола скочиха поради съкращенията на производството от Саудитска Арабия и Русия и силното търсене.

С изключение на тласъка от продажбите на бензиностанции, разходите на дребно добавиха 0,2% през август спрямо юли. Разходите на дребно също се увеличиха в повечето категории.

Това предполага, че продажбите на дребно достигат по-умерен темп на растеж, тъй като потребителите са изправени пред предизвикателства, включително рестартиране на плащанията по студентски заеми следващия месец и продължаващо източване на спестяванията им от разгара на пандемията.

Все пак, това не означава, че потребителят внезапно се е изчерпал: „Отчетът за продажбите на дребно не е предназначен да обхване много скорошни потребителски мега-тенденции, като силния летен туристически сезон, [ Taylor Swift] Eras Tour или Barbenheimer [на кино]“, каза Бил Адамс, главен икономист в Comerica Bank.

Какво означава всичко това? Въпреки че инфлацията е много по-ниска от миналата година, тя остава далеч над целта от 2% на Фед, която председателят Джером Пауъл потвърди миналия месец на годишния симпозиум на централната банка в Джаксън Хоул ,Уайоминг.

Търговците виждат приблизително 97% шанс централната банка да запази лихвите непроменени през септември, според CME FedWatch Tool. Но те остават разделени по въпроса дали Фед ще продължи да поддържа лихвените проценти стабилни или ще ги повиши още през останалата част от годината.

„Независимо дали лихвите остават по-високи за по-дълго или целевата инфлация става по-гъвкава, най-важното е, че разходите са все още високи, все още нарастват и все още са проблем“, каза Лиз Йънг, ръководител на инвестиционната стратегия в SoFi, в публикация в блог в четвъртък.

Европейската централна банка повишава лихвите до рекордно високо ниво и сигнализира за край на повишенията

Европейската централна банка повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт до 4% в четвъртък и намекна, че това е направено с продължителната си кампания за повишаване на лихвите, за да укроти упоритата инфлация, съобщава Олеся Дмитракова от CNN.

Централната банка вече повиши основния си лихвен процент на 10 последователни заседания, като го изведе до най-високото ниво от въвеждането на евровалутата през 1999 г. Следващата стъпка е да запази разходите по заемите на това ниво, предложи ЕЦБ.

Въз основа на текущата си оценка основните лихвени проценти „са достигнали нива, които, поддържани за достатъчно дълъг период, ще допринесат значително за навременното връщане на инфлацията към целта“, се казва в изявление на банката.

Годишната инфлация в 20-те държави, които използват еврото, се забавяше до миналия месец, когато остана на 5,3%, доста над целта на ЕЦБ от 2%, тъй като разходите за енергия се повишиха. Има признаци обаче, че последователните увеличения на лихвените проценти ограничават икономическата активност.

Прочетете повече тук.

Екстремното време може да струва на световната модна индустрия 65 милиарда долара до 2030 г

Екстремните горещини и наводнения ще нанесат огромен удар на световната модна индустрия, съобщава Мишел То от CNN.

Четири от страните с най-голям производител на облекла в света са изложени на риск да пропуснат 65 милиарда долара приходи до 2030 г., според проучване на университета Корнел и инвестиционния мениджър Schroders.

Бангладеш, Пакистан, Виетнам и Камбоджа се смятат за особено изложени на риск, с 22% спад в приходите от износ - и по-широк икономически удар - прогнозиран до края на десетилетието, според констатациите, които бяха публикувани в сряда.

Според изследователи от Schroders и Cornell's Global Labor Institute модните марки, които се снабдяват широко в тези страни, трябва да променят работното време и да гарантират, че работниците получават достатъчно почивка и хидратация в отговор на прогнозираното прекъсване.

Прочетете повече тук.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР