Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление

...
Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление
Коментари Харесай

МОСВ: Няма риск за чистотата на водата по Черноморието ни

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ във Варна не посочват замърсяване на българската акватория с евентуални замърсители в резултат на случая с украинския язовир „ Нова Каховка “. Това оповестяват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което обезпечава постоянно наблюдаване на положението на морските води след разрушаването на стената на язовира, ситуиран на река Днепър.

Преобладаващият в последните дни южен вятър потиска и насочва водите на реките Днепър, Днестър и Дунав – под и над делтата на река Дунав, в северно направление. От своя страна водата на река Дунав също потиска и насочва водите на другите две реки в северно направление. По този метод се забавя достигането на Днепровските води до териториалните води на България.

Резултатите от проучване на пробите, взети на 19 юни в българската акватория на Черно море – край крайбрежията на Дуранкулак, Шабла и Калиакра, не демонстрират притеснителни данни.

В Дуранкулак превишения не са открити. Констатирани са незначителни превишения по индикатори мед (Шабла и Калиакра), цинк и алуминий (Калиакра). Предвид данните за скоростта и посоката на морските течения към 19 юни, цитираните незначителни превишения не могат да се обвържат с случая с язовир „ Нова Каховка “. Данните за другите изследвани метали са или под границата на установяване на метода, или под съответния стандарт за качество на околната среда

По спомагателните индикатори, въведени след случая, не са установени превишения Данните за радионуклидите цезий-137 и тритий са в развой на разбор. Оценка на трендовете, свързани с откритото положение на водите, може да се направи след натрупването на данни от най-малко четири измервания

Радиационният декор в Одеска област е в норма. За това осведоми българското посолство в Киев в постоянната си информация, изпратена до Министерство на околната среда и водите. Министерството е в непрекъснат продан на информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

Мониторингът за положението на морските води е съгласуван с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон, допълват от екоминистерството.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР