Последните данни на НСИ са на път да разбият поредната

...
Последните данни на НСИ са на път да разбият поредната
Коментари Харесай

Ръст на заплатата не значи ръст на банковата сметка

Последните данни на Национален статистически институт са на път да разбият следващата заблуда, създавана от ръководещите - че под знамето на новата партия-ръководителка ГЕРБ забогатяваме, тъй като приходите непрестанно се увеличавали. Явно, в нея не осъзнават, че едно е да ти пораства заплатата, а напълно друго е да ти се усилва банковата сметка. Второто в днешни условия за елементарните жители е съвсем невероятно, тъй като

разноските нарастват доста по-бързо от приходите

на семействата, сочат данните на Национален статистически институт за второто тримесечие на годината. Спрямо същия интервал на 2017 година семействата харчат 11,4 на 100 повече, а приходите им а се нараснали с 8,7 на 100. Парадоксално е, само че най-бързо нарастват приходите от пенсии и обществени помощи през второто тримесечие по отношение на същия интервал на предходната година, сочи статистиката. Не би трябвало обаче да се не помни ниската база на тези приходи. А работната заплата остава главният източник на средства за фамилиите. Изобщо слуховете за изгубването на бедността у нас са мощно пресилени.
За интервала от април до юни междинният приход от заплата на домакинство е 835 лева месечно. При разноските най-голяма тежест в фамилния бюджет имат харчовете за храна. Те са над 400 лева месечно. Общият приход приблизително на човек от домакинство набъбна през интервала април-юни т.г. с 8,7% по отношение на същото тримесечие на 2017 година, достигайки 1474 лева и е над междинния приход от 1407 лева, регистриран при започване на годината. Най-висок условен дял през второто тримесечие имат приходите от работна заплата (56,7%), следвани от приходите от пенсии (28,1%) и тези от независима претовареност (6,6%). Номинално приходите от работна заплата нарастват до 835 лева от 769 лева година по-рано (повишение с 8,6%). Доходите от пенсии се усилват до 413 от 356 лева (повишение с 16,1%), до момента в който тези от независима претовареност се усилват от 93 на 97 лева (ръст с 4,8%). А приходите от обществени компенсации и помощи понижават от 46 на 35 лева (понижение с 24,4%).
В същото време обаче общите разноски приблизително на човек от домакинство се усилват през интервала април-юни 2018 година с 11,4% по отношение на година по-рано, достигайки 1331 лева и са над междинните разноски 1263 лева от първото тримесечие на годината. Най-голям условен дял заемат разноските за храна (31,5%), следвани от тези за жилище (15,9%), за налози и обществени осигуровки (13,7%) и за превоз и известия (12,1%). Спрямо година по-рано като безспорна стойност разноските за храна нарастват с 8,0% (от 388 на 419 лева.), за опазване на здравето - с 10,1% (от 69 на 77 лева), а тези за жилища се усилват с 8,6% (от 196 на 213 лева.). Увеличение с 18,7% на годишна база бележат разноските за превоз и известия (от 135 на 161 лева.). Тази наклонност за разтваряне на ножицата сред доходи и разноски ще се резервира и до края на годината, тъй като тежките зимни месеци предстоят. С две думи, не ставаме по-богати, а в противен случай и за това може да се съди и по структурата на самите разноски. Едно е да харчиш над една трета от парите си за храна и под 4% за развлечения и напълно друго е, когато тези индикатори се извърнат. Оставяме настрани казуса със скритата инфлация, която никой не регистрира, само че тя вади очите на всеки, който влезе в някой от хипермаркетите.

Гола агитация

В този смисъл обещанията за увеличение на приходите с 50% до края на мандата на сегашната власт са просто агитация. Без старания може да се предвижда, че и през идващите няколко години нищо значително няма да се промени. Едва ли ще получим чувство, че ставаме по-богати, тъй като действителният бранш е на лимита на опциите си, а и не се обрисуват някакви големи вложения. Само от ползване и търговия огромно благосъстояние не става. Експортът върви, само че стоките, които продава България, са с ниска добавена стойност.
Повишаването на минималната работна заплата и на някои компенсации не значи, че ставаме очевидци на нова политика в региона на приходите. Просто се следва графикът, контрактуван сред синдикати и работодатели. И макар регистрирания стопански напредък приблизително с към 3,5% през последните години, българите са с най-ниски заплати на Балканите, като след нас е единствено Албания. При съпоставяне на брутния вътрешен артикул на България, изчислен през паритета на покупателната дарба на междинното равнище на Европейски Съюз, ще се види, че София е с 58%, само че в другите райони на страната процентът е от 23 до 28.
По данни на синдикатите 78% от работещите в България получават под междинната работна заплата за страната. Вече близо 30 години бизнесът черпи конкурентоспособност посредством ниските приходи и

занижената цена на труда

което се оказа надълбоко неправилно. Евтината работна ръка и до момента се акцентира като преимущество на страната за привличането на вложители. Тази "реклама " ни изигра неприятна смешка, тъй като тази евтина работна ръка всеобщо отива на работа в чужбина за по-добро възнаграждение. И в устрема си за краткосрочни облаги "новите бизнесмени " нанасят на страната дълготрайни вреди.
Доказва го и размерът на Брутният вътрешен продукт. У нас за предходната година той е бил по 7000 евро на човек, до момента в който в Европа е стигнал до 30 000 евро, което е над четири пъти повече. Управляващите не стопират да се хвалят, че икономическият растеж в България е близо 4%. Той, изчислен през 7000 евро, в действителност е 280 евро. Европа регистрира едвам 2% стопански растеж, което прави 600 евро. Така че с тези 4% растеж страната ни безнадеждно се отдалечава от междинния европейски витален стандарт. Ако желаеме да го догоним, европейските стопански системи би трябвало да стоят на място, а нашата да пораства с 8% годишно. Което на процедура е непостижимо.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР