Последните анализи на учените показват, че скоростта на топене на

...
Последните анализи на учените показват, че скоростта на топене на
Коментари Харесай

Учени от САЩ и Холандия стряскащо: Чака ни глобален потоп!

Последните разбори на учените демонстрират, че скоростта на размразяване на ледниците в последните 40 години е повишена шест пъти. Специалистите са създали изводите си след деликатно изследване на въздушни и сателитни фотоси, написа Блиц.

``
реклама

През последните четири десетилетия ледниците на Антарктида са следени от експерти от Калифорнийския  и Утрехтския университет в Холандия. Измервания на дебелината на леда са осъществени в интервала 1978-2017 година За това време са изследвани 18 области, обхващащи 176 ледникови басейна. Проучването не би станало допустимо без помощта на НАСА и интервенция IceBridge, в която са били задействани устройствата ICESat и ICESat-2.

Получените резултати са тормозили учените. Така, за интервала 1979-1990 година Антарктида се е лишила от 40 гигатона лед, а от 2009 до 2017 – от още 252 гигатона. Числата са повече от шокиращи. Ако обстановката не се промени, след 20 години Антарктида ще загуби всичките си ледници.

Подобен сюжет може да докара единствено до едно – всеобщо наводнение на територията.

В момента най-голямо размразяване се следи в източната част на континента, сподели ръководителят на изследването Ерик Риньо.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР