Последните 30 години църквата ни непрекъснато се движи от скандал

...
Последните 30 години църквата ни непрекъснато се движи от скандал
Коментари Харесай

Ивайло Дичев: 30 г. църквата ни се движи от скандал към скандал

Последните 30 години църквата ни непрестанно се движи от скандал към скандал, сподели пред БНР проф. Ивайло Дичев във връзка визитата на папа Франциск и съпровождащите я полярни реакции.
Пред „ Хоризонт “ той посочи, че не е набожен и следи „ в профил тази обстановка нито имам рецензии, нито искания към църквата “.

Тя „ припомня за се себе си с някакви неща от вида на Мадона, която в един миг заклеймяваше, йогите, които се оказаха врагове, след това пък измислиха и някаква Истанбулска спогодба, с която взе да се бори...Непрекъснато такива неща, които от една страна възмущават здравомислещите хора, а въпреки това явно работят за нея, тъй като по този метод тя напомня за себе си “, сподели Ивайло Дичев.

„ Има две страни - едната е тези канонически обстановки, никой не им се бърка в това, несъмнено – едните употребявали квасен самун, другите неквасен самун, едните си пускали брадите, другите не си пускали… Този педантизъм е доста присъщ за нашата гласност въобще. Формални неща скриват същностните “, сподели той.

„ Вместо същностните полезности на християнството, които са любовта, разбирателството сред хората, мира, несъмнено, скромността и така нататък, се хванаха в някакви нелепости от преди 1000 години “, сподели Дичев визирайки схизмата от 1054 година

В отговор на въпроса за какво се разшири спорът отвън църковните среди и се стигна до толкоз тълкования, даже и в областта на конспирацията, той сподели: „ Папата явно е знак на глобализацията. Католическа черква безусловно значи универсална черква. Католико значи повсеместен и тя първо сплотява доста вярващи и второ - нейната идеология е такава тя се пробва да сплоти всички хора, да търси човешкото в индивида и така нататък “

„ Папата идва тук с послания, такива, които да преодолеят нашите тук етнически конфликти, нашите дрязги и да ни накарат да мислим за значимите неща. Тези неща в това число са свързани с нашето отношение към бежанците, към бедните, към тези, които глобализацията и либерализмът изключват в икономическото развиване. И против това незабавно се подвигнаха всички тези, които през днешния ден назовават себе си националисти... “, сподели Ивайло Дичев. И продължи:

„ И то се надигнаха с нормалната си нападателна дивотия, бих споделил. Такива неща се изляха, в действителност, които нормално се излизат във връзка на Сорос, на дамите, които щяхме да пазиме от принуждение, на ромите и така нататък.. На протест се подвигнаха тези, които се опасяват от глобализацията “.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР