Последни дни и за Народното събрание. Заплатите на депутатите, субсидиите

...
Последни дни и за Народното събрание. Заплатите на депутатите, субсидиите
Коментари Харесай

Скандали и викове в последните дни на Народното събрание

Последни дни и за Народното събрание. Заплатите на депутатите, дотациите на партиите и актуализация на пенсиите, бяха измежду главните тематики.

Заседанието продължи 9 часа и приключи със скандал. При него Българска социалистическа партия окупира трибуната с крясъци „ Оставка “ и ръководителят на Народното събрание се принуди да приключи съвещанието поради безпорядък.

Причината е, че Народното събрание одобри на първо четене актуализацията на пенсиите по искане на Българска социалистическа партия, които незабавно настояха то да мине и на второ четене, като председателката отхвърли, тъй като имаше предложение сред първо и второ четене от другите партии.

„ Ама няма избори, но има избори, за нас не е значимо. Ние имаме цели - бедността и мизерията на възрастните хора “, съобщи от трибуната Корнелия Нинова.

„ Дори да се гласоподава на второ четене, няма ги парите. Това е помен не с непозната пита, а без пита, и е хубаво всички български пенсионери да знаят, че няма пари за такова нещо “, сподели Георги Ганев.

„ Без актуализация на бюджета няма по какъв начин да се случи това. Вие оферирате нещо, което е невероятно за осъществяване в този момент - служебното държавно управление няма пълномощия да прави актуализация на бюджета “, отвърна и Димитър Главчев.

Цял ден в Народното събрание кипи безмислен труд, тъй като депутатите се скараха за всичко и не одобриха съвсем нищо. Първо се скараха за това дали да си понижат заплатите на 1400 лева и се отхвърлиха от тази концепция.

После се скараха и този скандал продължи 5 часа – дали партийната сусидия да стане от 8 лева на 1 лева Това също не беше признато. Заради кавги не им стигна времето и да гласоподават да се сътвори комисия, която да проверява проблема „ Росенец “.

Денят стартира с концепцията на „ Изправи се! Мутри вън “ (ИСМВ) депутатската заплата да стане 1400 лв..

„ Едно от най-големите недоволства на хората е точно високото заплащане на българските народни представители “, сподели Живко Табаков от ИСМВ.

„ Намаляване на заплати, ние няма да получаваме заплати още идната седмица, не знам какво вършим тука. Много е неуместно това, което се случва “, разяснява Тома Биков.

Повечето партии желаеха тематиката да се разисква от парламент, който има късмет да изкара мандата си.

„ Когато пристигна другото Народно заседание, народните представители ще гледат тази точка и ще решат да не получават заплати, заран, преди влизане, по 10 тояги на голо и по този начин “, съобщи от трибуната Йордан Цонев.

„ Аз предлагам, който желае народен представител да стане, да внася по 1000 лева или без заплата, ръководителят – 3000, и зам.-председателите по 2000 лева “, сподели Вежди Рашидов.

Така концепцията беше отхвърлена и заплатите си останаха в истинския размер. Консенсусът продължи и по други тематики - дали трибуната на Народното събрание се употребява предизборно.

„ 45-тото Народно заседание очевидно ще остане в историята освен с най-кратката си биография, само че и с най-активната форма на популизъм “, съобщи Мустафа Карадайъ.

„ Факт е, че се намираме в предизборна акция, в един поразителен поток от неистини, които настоящият министър председател лее. Нито ден без неистина, изключително във връзка с „ Демократична България “, съобщи Христо Иванов.

Така се стигна и до точката за орязване на партийната дотация, препоръчана от „ ИТН “.

„ Намаляване на размера на държавната дотация за един автентичен получен глас от 8 лв. на 1 лев “, изясни Филип Станев.

Според партията на Слави Трифонов по този начин ще се спестят 85 млн. лв. за 4 години мандат.

„ Ходът е неверен и ще ни вкара там, откъдето започнахме - клиентели, обръчи от компании, които финансират хора, които след това да се регистрират посредством публични поръчки “, безапелационен беше Крум Зарков.

Накрая, след пет часа спор, законопроектът беше отритнат.

А Слави Трифонов подлага на критика това решение във Facebook страницата си, като споделя, че когато става дума за пари – няма статукво:

„ Има нещо, което не мога да схвана. Толкова е ясно - хората не желаят да дават милиони левове на партиите. Но огромна част от партиите споделят - не. Вие не желаете да ги давате, само че ние ще си ги взимаме. Даже ще си създадем закон, с цел да ви взимаме милионите, които не желаете да ни давате, законно. Този парламент не съумя да събере болшинство, с цел да извърши волята на народа. Може би идващият ще може “.

Трифонов добавя, че напълно " за " са дали своят вот единствено депутатите на „ ИТН “.

И по този начин, след решението на президента за издаване на указа на 11 май, се оказа че депутатите ще работят и в петък, който е работен ден.

За тогава останаха точките за 50 лева, които да получават пенсионерите до декември всеки месец към пенсията си. Тогава ще стане ясно и дали България ще договаря за съветската „ Спутник V “.

Работата в Народното събрание продължава. Заседава комисията, която би трябвало да откри има ли злоупотреби във властта в последните 10 година Тя изслушва сигнали на жители.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР