Последната зима е била най-топлата в България за последните 135

...
Последната зима е била най-топлата в България за последните 135
Коментари Харесай

Изпращаме най-топлата зима за последните 135 години

Последната зима е била най-топлата в България за последните 135 години, откогато се правят метрологични наблюдения. Отчетените междинни стойност за страната са с над 0,2 °C по отношение на зимата на 2007 година, която до момента е била най-топлата, съобщи в изявление за Дарик климатологът доктор Симеон Матев.

„ На доста места в страната не можеха да подобрят най-високите междинни температури от 2007 година, само че за огромна част от Южна и Източна България, както и за Софийска област миналата зима е най-топлата. Всеки един от зимните месеци е с доста огромна позитивна особеност. През декември за огромна част от страната отклонението от нормата е 3-4° C, през февруари е даже над 5° C, а през февруари е до 2° C. Имаше серия от дни с високи температури към Нова година и към 20 януари, когато на някои места бяха сложени върхове сред 20 и 26° C ”.

По думите на Матев това са рискови прояви на времето, които не са присъщи за нашия климат. Нормално било да има няколко захлаждания, последвани от по-топли интервали. През последните 11 години обаче множеството зими са сензитивно по-топли, а ледените дни и тези със снежна завивка са по-малко от нормалното.

„ Една топла зима не е удобна за развиване на времето през годината. Снегът в планините е по-малко, което значи по-малко воден запас. По-високите температури допускат по-добри условия за изсушаване, което води до по-добри условия за пожари през лятото. Няма нищо по-хубаво от естественото, а такива топли зими не са естествени. Преминаваме към ново обикновено с по-високи температури през цялата година ”.

Цялото изявление със Симеон Матев може да чуете в звуковия файл.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР