Последната за тази година специализирана бизнес дискусия, част от програмата

...
Последната за тази година специализирана бизнес дискусия, част от програмата
Коментари Харесай

Експерт: Цените на жилищата в София ще паднат

Последната за тази година профилирана бизнес полемика, част от програмата на " Годишните награди на Imoti.net " , която водещият уебсайт за разгласи за недвижими парцели Imoti.net провежда, ще се организира на 21 ноември от 15:00 часа в хотел " Hyatt Regency Sofia " в София.

В рамките на събитието изявени експерти в имотния отрасъл и представители на бизнес общността ще очертаят по какъв начин наподобява " Пазарът на парцели в динамична среда " .

По този мотив беседваме със Снежана Стойчева , шеф на Imoti.net, за настоящите цени на жилищата в София, по-голям ли е ползата към закупуване на жилище по отношение на миналата година и какво да чакаме на 21 ноември.
 Снимка 595383
Според Агенция по вписванията броят на покупко-продажбите с парцели понижава. За страдание, не виждаме сериозен спад при цените на парцелите в София. А съгласно някои брокери даже има растеж. Така ли е?

Изглежда невероятно, само че е реалност. Още през лятото на тази година се видя изстудяване на пазара на недвижими парцели. Страхът от инфлация, несигурността в енергоизточниците и лихвите по жилищното кредитиране, голословно високите цени за някои парцели, са измежду главните фактори, които дръпнаха спирачката на еуфоричното извършване на покупки на парцели.

В не отчитаме спад в цените на жилищата. Разбира се, има разгласи за жилища, които са били с безразсъдно повишени цени, като при тях може да се види промяна в цената надолу. Но качествените парцели на добра локация не престават да държат цена и евентуално ще намерят своя нов притежател.
 Защо охлаждането на пазара на парцели в България е неизбежно?!
Защо охлаждането на пазара на парцели в България е неизбежно?!

На обеднелите хора им става все по-трудно да купуват поскъпнали парцели поради няколко неща

Причините са няколко - таргетът на тези парцели са хора с финансови благоприятни условия надалеч над междинните, в банките продължава да има над 65 милиарда лв. спестени от български жители и най-важното - хората ще продължат да желаят да живеят в по-добри условия, на по-добра локация и по-нашироко. Тези фактори ще продължат да движат пазара на парцели даже в рецесия.

Силният интерес към покупката на жилища през предходната година и при започване на тази провокира у доста хора спомен за 2008 година и последвалата рецесия. Успя ли броят на покупко-продажбите през 2021 година да стигне броя на покупко-продажбите с парцели през 2008 година в София?

Краткият отговор е не. През 2008 година закупените жилища в София са били 40 906, а през 2021 година - 36 836 броя. През тази година ще бъдат още по-малко. Една графика на Imoti.net доста добре обрисува придвижването на броя покупко-продажби.

Както се вижда и на графиката - едвам от 2013 година стартира възходящата линия на броя покупко-продажби - от 18 166 броя през 2012 година в идната година броят им става 19 430 и по този начин приблизително с към 10% всяка година броят се усилва, с изключение на в мощната 2015 и още по-силната 2021 година, където растежът на покупко-продажбите е надлежно 17% и 30% по отношение на миналата година.

Ръстът на междинните цени на кв.м. в София следва ли наклонността при броя покупко-продажби с жилища?

В общи линии съвсем съответствува. След 2013 година цените на жилищата единствено порастват и както се вижда от графиката по-долу през тази година даже изпревариха тези от 2008 година

Ще продължат ли да порастват цените? Кога можем да чакаме да тръгнат надолу?

Засега известно време ще бъдат в застой. Но икономическата неустановеност не ни дава опция да предвиждаме даже година напред. Все отново парцелите са като всяка друга стока, на която инфлацията се отразява и в случай че цените при парцелите следват инфлацията, би трябвало да не чакаме да тръгнат надолу. Поради понижения интерес от покупка на парцел може да забележим спад в цените с 5-10% в околните няколко месеца.

Imoti.net провежда единствения конкурс, в който се отличават брокери, организации за недвижими парцели и строителни компании. Догодина ще бъде осмото издание и премиите ще получат най-хубавите през тази много предизвикателна за пазара на парцели година. Какъв ще бъде водещият аршин при оценката на претендентите поради динамичната 2022 година?

Тази година беше особена с разнообразни рецесии и с доста внушения за идни тежки интервали. В такава динамична среда сполучливо се развиваха компании и брокери, които следваха постоянни правила на работа, вложиха в екипите си и разпространяваха положителния си опит. Техният модел на работа и престиж в сектора и измежду потребителите ще е главният аршин в оценяването.

На 21 ноември следва последната за тази година бизнес полемика " Пазарът на парцели в динамична среда ", която Imoti.net провежда. Какво очаквате от нея?

Дискусиите, които Imoti.net провежда в София и в още няколко огромни града в страната, са предстоящ и желан мотив за среща на брокери на недвижими парцели и представители на имотния отрасъл.

Това е единственото огромно събитие, което притегля експертите в покупко-продажбите с парцели. В края на годината се надявам да успеем да създадем обстоен разбор на пазара на недвижими парцели, ипотечното кредитиране, както и да се очертаят главните трендове в близкото бъдеще.

Вярвам, че експертизата на участниците в полемиката ще очертае най-пълната картина на този забавен дял от стопанската система ни.
 Българи всеобщо влагат в парцели в Северна Гърция
Българи всеобщо влагат в парцели в Северна Гърция

Това демонстрират данните на брокери
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР