Последната война, в която Швеция участва, приключва през 1814 г.

...
Последната война, в която Швеция участва, приключва през 1814 г.
Коментари Харесай

Швеция вече е в НАТО - краят на един продължил повече от два века неутралитет

Последната война, в която Швеция взе участие, завършва през 1814 година и откакто пушките и оръдията, ориентирани към Норвегия, замлъкват, тогавашната воюваща мощ повече не протяга ръка към оръжие. Тоа написа в разбор на Асошиетед прес, представен от Българска телеграфна агенция.

През идващите два века Швеция води политика на неутралитет и отхвърля да заема страна във войни или да се причислява към военни съюзи. Така тя пази позиция, която пази мира в страната и способства за това да се трансформира в просперираща обществена страна и суперсила в региона на филантропичните въпроси.

Забележително дългият интервал на политика на военно необвързване завършва с приемането на Швеция в НАТО. Церемониалните формалности се чака да бъдат изпълнени скоро след 18 месеца отсрочване поради Турция и Унгария, които в началото не ратифицираха кандидатурата на страната и желаеха отстъпки от други страни членки на Алианса.

" Швеция загърбва 200 години неутралитет и политика на необвързване ", сподели шведският министър председател Улф Кристершон, откакто в понеделник унгарският парламент даде утвърждението си, с което бе преодоляна и последната спънка.

Швеция и прилежаща Финландия дълго изключваха опцията да се причислят към НАТО. Това се промени внезапно, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година. Нападението породи страхове в Европа поради империалистките упоритости на Москва - безпокойствие, което се ускорява с набирането на скорост от страна на Русия на бойното поле в Украйна.

" Това е верният път за нас ", споделя Якоб Фредериксен, 24-годишен водач, който, като доста други шведи, поддържа участието в НАТО на фона на нарушаването на реда след Втората международна война, който значително пазеше мира в продължение на десетилетия. " Мисля, че в тази нова епоха е по-добре да сме част от съюз, в сравнение с да сме самостоятелни и неутрални ", добави той.

Инвазията " бе потрес за политическия живот в Швеция ", съобщи Хенрик Екенгрен Оскаршон, политолог от Университета в Гьотеборг. Той проучва резултати от изследвания, които демонстрират, че поддръжката за участие в НАТО се е нараснала от 35% през 2021 година до 64% след нахлуването. " Това беше най-голямата и най-бързата смяна на мнение, регистрирана в политическата история на Швеция ", написа той.

Въпреки това в изискванията на възходящо напрежение сред Русия и Запада се появяват нови паники, свързани с участието в Алианса. Улрика Еклунд, 55-годишна служителка в банка в Стокхолм, споделя, че е несигурна във връзка с участието в НАТО и резултата, който то ще има върху Швеция. Въпреки това тя схваща за какво се взима това решение поради " всичко, което се случва в света и в Европа ".

Неутралитетът на страната датира от началото на 19-и век, когато Европа е обхваната от Наполеоновите войни.

Въпреки че Швеция е на печелившата страна при борбите против Наполеон Бонапарт, загубата на територии на Финландия в интерес на Русия години по-рано поставя завършек на всевъзможни заблуди, че Швеция ще продължи да бъде велика мощ.

" След спечелването на Норвегия политиката е ориентирана към това Швеция да не се намесва в разногласията на огромните сили, а да се развива като страна. И по този начин и вършим ", споделя Роберт Далсьо, старши анализатор в Шведската организация за проучвания в региона на защитата. Тази политика разрешава на Швеция да се развие и да проправи пътя си към съвременна страна, откакто при започване на 19-и век тя е е била " една от най-бедните и изостанали страни в Европа ".

Докато Швеция се приспособява към новия си политически курс, през 1834 година крал Карл Четиринадесети Йохан афишира неутралитета на страната. В писмо до английски и съветски съдилища той приканва страните да уважат желанието на Швеция да стои настрани от споровете им.

Пазен в Държавния списък на Швеция и считан за най-стария документ за неутралитета на страната, текстът гласи: " Бихме желали да стоим напълно настрана от тези проблеми и че Швеция и Норвегия, запазвайки непоколебим неутралитет по отношение на воюващите страни, могат да заслужат с безпристрастното си държание уважението и признанието на нашата система. "

През годините неутралитетът на Швеция е бил поставян пред тествания, изключително по време на Втората международна война, когато страната желае от Германия да не бъде въвличана във войната.

" Втората международна война е миг, в който Швеция е на косъм от гибелта ", споделя анализаторът.

Много шведи имат вяра, че са опазили мира си поради неутралитета, само че в действителност " сме били гъвкави в използването му: при започване на войната посредством отстъпки пред Германия, а по-късно посредством отстъпки пред съдружниците ", декларира той.

По време на Студената война, когато Швеция и Финландия са буфер сред НАТО и страните от Варшавския контракт, доста шведи и финландци считат, че необвързването с нито един съюз е най-хубавият метод да се избегне напрежението с Русия, мощен комшия на юг в региона на Балтийско море. Това обаче не значи безспорен пацифизъм.

През 50-те и 60-те години на 20-и век военновъздушните сили на Швеция са четвърти по мощ в света и страната има опция да активизира към 800 000 мъже, в това число резервисти, в случай че избухне война, споделя Андреас Олсон от Музея на шведската войска.

" Да си безпристрастен не значи да си доверчив. Всъщност това е метод на мислене, съгласно който би трябвало да сме самостоятелни, в случай че пристигна война ", декларира Олсон.

С годините концепцията за Швеция като глас на мира и неразпространението на нуклеарни оръжия се трансформира в сърцевината на шведската еднаквост. Страната, която е дом на институциите, свързани с Нобеловите награди, финансира стратегии за задгранична помощ, взе участие в мироопазващи задачи в чужбина и разчита на неутралния си статут, с цел да работи като медиатор в районни спорове по света.

Улоф Палме, министър председател на Швеция от 70-те години на предишния век, разказва Швеция като морална суперсила, която би трябвало " да бъде дейна в обстановки, при които други страни, вследствие на позициите им във външната политика, са неспособни да се включат ".

Страховете от съветската военна мощност стартират преди епохи и не престават през мрачните години на Студената война. През 1981 година руска подводница минава през Стокхолмския архипелаг, приближавайки се до основната военноморска база на Швеция. Следват дни на напрежение.

След Студената война страховете изчезват и Швеция понижава разноските си за защита. В последните години обаче страната влага повече в армията си и подписва контракти с НАТО, като взе участие в образования с Алианса.

Ключов миг е и анексирането на украинския полуостров Крим от страна на Русия през 2014 година.

През 2017 година Швеция връща наборната военна работа. През идната година на стратегически значимия шведски остров Готланд в Балтийско море, северозападно от съветската територия Калининград, е възобновен полк, който беше разформирован през 2005 година

С течение на времето за Швеция, която ясно споделя възгледите на Запада и е член на Европейския съюз от 1995 година, думата " неприсъединяване " става по-подходяща от " неутралитет ".

" В продължение на 30 години ние се отдалечавахме от неутралитета, който в никакъв случай не е бил толкоз чист, и се приближавахме към позиция, предполагаща присъединение към съюз ", сподели Далсьо. " И може да се каже, че това най-сетне завърши с присъединението към НАТО ", добавя той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР