Последната публична лекция за месец януари от образователната програма на

...
Последната публична лекция за месец януари от образователната програма на
Коментари Харесай

Научете повече за европейското влияние в развитието на Бургас след Освобождението

Последната обществена лекция за месец януари от просветителната стратегия на РИМ-Бургас "Опознай Бургас и Бургаския край " ще показа европейското въздействие в развиването на града при започване на 20 век. Автор на лекцията е основният организатор на Историческата експозиция Иванка Делева.

На 6 февруари 1878 година отрядът на полковник Лермонтов възвестява дълго чаканото избавление на Бургас, което разсънва града за нов живот. Любопитна страна от образа на града ни, на прага на новия век, е бързото разбиране на новите фешън трендове.

Със своя капацитет и обаяние, Бургас печели сърцето освен на предприемчиви българи, само че и на доста чужденци-носители на нови порядки, прогресивни и необременени от предубеждения. Своя почерк в новата история на морския град оставят няколко забележителни европейци: неподражаемият Рикардо Тоскани - италианският архитект на най-красивите здания в Бургас; доктор Нидер - евентуално австриец, първият нещатен доктор в Бургас, лекувал в продължение на 26 години, постоянно без пари; Леандър Льоге - френски посланик, консул в Бургас след Освобождението, изразител на стила fin de ciecle в обзавеждането на дома, мебелите, облеклото; Жозеф Бонал - забавна персона, съчетаваща обязаностите на консул и търговец, женен за бургазлийка, един от основателите за изграждане на католическата черква в града.

Лекцията "Европейското въздействие в Бургас при започване на ХХ в. " ще стартира тъкмо в 16:00 часа на 26 януари, петък, в Изложбената зала на Историческия музей в Бургас (ул. Лермонтов 31 - вход от ул. Георги Кирков).
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР