Последната публична лекция за месец февруари от образователната програма на

...
Последната публична лекция за месец февруари от образователната програма на
Коментари Харесай

Интересна публична лекция предстои в Историческия музей в Бургас

Последната обществена лекция за месец февруари от просветителната стратегия на РИМ-Бургас " Опознай Бургас и Бургаския край " ще показа едни от първите градоустройствени проекти на Бургас. Автор на лекцията е уредникът на Историческата експозиция Владимир Анигностов.
 
Пред публиката ще бъдат показани малкоизвестни облици от скици и чертежи, част от Градоустройствения проект на гр. Бургас, направен през 1891 година Скиците са признати в Историческата експозиция на РИМ-Бургас като подаяние от Антоанета Хаджипетрова - архитект-проектант в Проектантския отдел " Архитектурен " към НИПК-София, и са служили в работата й в интервала 1986-1996 година Разпечатани са върху огромни листи, като някои са съставка от Градоустройствения проект сега на обнародването му - 1892 година, а други са проекти за дворова или улична регулация на обособени квартали от интервала 1899-1907 година, които са в допълнение гласувани и добавени в проекта. Всяка от скиците съдържа номерации на парцелите, които обгръща, като чертежът се застъпва зонално със прилежащите сектори в четирите направления. Особено значима е означената и непрекъснато призната номерация на градските квартали (терените сред четири улици). Към 1891 година те са обособени и избрани на 289 на брой. Постъпилите в музея скици обгръщат градската повърхност, която се припокрива с днешната централна част на града. В лекторията ще се направи и параленост и с различен прочут Градски проект на източната част на града, предоставен от Общинското ръководство на инж. Жозеф Ананиян и направен от него през 1880 година Той изобразява разпределението на градските зони, квартали и улици директно след Освобождението, само че е скъп източник - с означенията на заварените обекти, за образа на Бургас от интервала на Възраждането.

Лекцията " Бургас в облици от ранните градоустройствени скици " ще стартира тъкмо в 16.00 часа на 23 февруари, петък, в Изложбената зала на Историческия музей в Бургас (ул. Лермонтов 31 - вход от ул. Георги Кирков).

Входната такса за лекциите е преференциална. Цената за възрастни е 2 лева, а за учащи и пенсионери - 1 лева.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР