Последната прогноза на синоптиците е за застудяване и снеговалеж. Готови

...
Последната прогноза на синоптиците е за застудяване и снеговалеж. Готови
Коментари Харесай

10 важни съвета за шофиране при снеговалеж!

Последната прогноза на синоптиците е за захлаждане и снеговалеж. Готови ли сме обаче да караме на сняг? Подготовката за шофиране на сняг стартира още преди да влезете в автомобила си. Първият въпрос, който би трябвало да си зададете, е дали това пътешестване с кола е в действителност належащо. Ако си отговорите позитивно, тогава планирайте деликатно маршрута си, като употребявате главно основни пътища, които е по-вероятно да са опесъчени, в сравнение с дребните улички.

В сняг и лед потегляйте гладко от място, с малко газ, на втора предавка, в случай че автомобилът е с ръчна скоростна кутия. На всяка цена избягвайте да форсирате мотора през цялото шофиране и карайте с една предавка по-нагоре от елементарното. Безопасната скорост е основен детайл в сходни пътни условия.

10-те най-важни съвета при шофиране на сняг

Бъдете готови

Направете предварителни проекти при положение, че времето е допустимо най-лошо. Пригответе си топли облекла, покривка, фенерче, лопата за сняг и даже малко храна в багажника. Също по този начин обуйте прилични обувки за шофиране, тъй като шофирането с ботуши за сняг или гумени ботуши е неприятна концепция, тъй като няма да усещате педала под крайници си. Най-важното нещо обаче е да имате хубави зимни гуми.

Шофирайте гладко

Избягвайте ненадейно натискане на газта, спирачката и внезапно въртене на кормилото. Ако автомобилът няма сцепление с пътя, не натискайте газта, тъй като по-бързото въртене на колелата единствено ще утежни нещата. Опитайте се да употребявате втора предавка, с цел да получите малко сцепление.

При коли с автоматизирана скоростна кутия изберете опцията „ Зимен режим “ (Winter Mode) в случай че е налична. При колите с ръчни скорости се пробвайте да усетите по кое време има сцепление със съединителя.

Спирайте вярно

Когато се спускате по път с надолнище и сняг, поддържайте ниска скорост още от горната страна. По-лесно е да се поддържа непрекъсната скорост, в сравнение с да се понижи по-късно със спирачката при втурване, написа блиц. Оставяйте си доста отдалеченост и разстояние за прекъсване – натискайте спирачката нежно и се стремете да не задействате системата срещу блокиране на колелата (ABS).

По-старите коли без тази система може и да спрат по-рано, с помощта на блокиралите колела, които изриват снега.

Важно е да виждате добре и да ви виждат

Преди да потеглите, отделете спомагателни пет минутки, с цел да загрее добре автомобилът и изчистете всички прозорци от снега по тях, както и фаровете. Ако не извършите това, нарушавате Правилника за придвижване. Изчистете и снега от покрива, тъй като той може да падне върху предното ви стъкло или върху други транспортни средства след вас да блокира изцяло видимостта.

Уверете се, че течността ви за чистачките, както и предното стъкло не са замръзнали и че чистачките не са покрити с лед.

Винаги шофирайте с пуснати светлини.

Винаги планирайте нещата напред

Пътните условия могат и да не са неприятни когато потеглите за някъде, само че си пуснете радиото и следете прогнозата за времето и новините за пътната конюнктура по пътищата, през които ще минавате.

Ако нямате зимни гуми, пробвайте се да избягвате направления със стръмни скатове и се движете по основните пътища, които евентуално са изринати от сняг и обработени срещу замръзване.

Познавайте системите за сигурност на автомобила си

Ако имате система за електронно стабилизиране (ESP), то тя би ви помогнала много срещу поднасяне. Но тракшън контрола от време на време убива мощността прекомерно доста и прави мъчно напредването в снега. Повечето коли разрешават изключването посредством копче.

Ако имате автоматизирана скоростна кутия, проверете дали има разполагаем зимен режим (Winter Mode).

Не се паникьосвайте, в случай че колата се сервира

Ако предните колела тръгнат встрани, не се опитвайте да криволичите, с цел да ги изправите. Просто изправете кормилото за секунда, с цел да позволите на гумите да възстановят сцепление с настилката и отпуснете газта.

Ако задната част на автомобила стартира да се занася, изправете я с кормилото като го завъртите на противоположната страна. Винаги гледайте натам, накъдето желаете да върви автомобилът.

Избягвайте скачането на спирачките, тъй като това може да ги “заключи ” и по този начин колите с ABS губят успеваемостта си.

Прогнозиране

При заснежена и заледена пътна конюнктура прекъсването и потеглянето лишават много повече време. Затова намалете скоростта и си оставяйте по-голяма отдалеченост с автомобила пред вас.

Внимавайте за водачите към вас, колите им могат да се поднесат или те да изгубят надзор над тях.

Пътни знаци покрити със сняг и скрити бордюри са нещо, което може да се чака при неприятно време, по тази причина обърнете в допълнение внимание на пътната инфраструктура.

Инвестирайте в обучителен курс

Нищо не лишава страха от шофиране в сняг по този начин дейно, както, в случай че го изпитате в следена среда с инструктор до себе си, написа infozauk.com. Курсовете за шофиране през зимата не са изключително евтини, само че са много занимателни и ще придобиете доста нови умения. Ако сте с дребен бюджет, можете да изкарате курс за надзор над автомобила при поднасяне (skid control course).

Засядане

Ако автомобилът ви заседне в снега и решите да го оставите, пробвайте се да го преместите допустимо най-отстрани на пътя, с цел да не блокира придвижването.

Ако колата ви стартира да се хлъзга обратно при нанагорнище или паркиране на хълм, завъртете кормилото на една страна до дъно и дръпнете ръчната спирачка – това ще блокира задните колела, до момента в който предните ще са встрани и ще употребяват събрания зад тях сняг като спирачка, което ще забави или спре дефинитивно хлъзгането надолу.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР