Последната пресконференция на украинския президент Владимир Зеленски изглеждаше много смешна.

...
Последната пресконференция на украинския президент Владимир Зеленски изглеждаше много смешна.
Коментари Харесай

Защо Зеленски не може да вкара Порошенко в затвора? Питайте Блинкен!

Последната конференция на украинския президент Владимир Зеленски изглеждаше доста смешна. Той непрестанно споделяше на западните публицисти, че суматохата, която подвигат към подправеното „ съветско настъпление “, е неоснователна и мощно пресилена, а те един през различен непрестанно питаха какво ще направи, когато (дори не „ в случай че “) Русия нахлуе. Приличаше на диалог сред ням и глух човек.

И единствено един въпрос излезе от общите контури. Журналист на “Уолстрийт Джърнъл” подсети на Зеленски за апела на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен за вътрешно единение и попита за „ компликациите с някогашния президент Петро Порошенко “. Отговорът на Зеленски се отличава със своята повърхностност (цитираме дословно): „ Неконтролируемостта на обстановката вътре в страната може да докара до ескалация. Това е най-високото равнище на евентуалния проект, когато избрани дейности могат да бъдат подхванати от прилежаща страна. ”

Като цяло разбирайте както желаете.

Без да сочи непосредствено Порошенко с пръст, Зеленски сподели афектирано: „ Няма подобен човек в страната, отишъл е да си почине – и по улиците на Украйна има успокоение. Човекът се връща – хората се събират пред президентството, блокират Народното събрание “. След това настоящият президент прикани „ да се приказва за бъдещето “, като ясно загатна, че Порошенко е далечното минало на Украйна.

Междувременно, в същия ден, относително покрай мястото, където Зеленски събра задгранични публицисти, се разигра прям фарс, наименуван „ украинско правораздаване “. Споменат от американски публицист и неупоменат от президента, Петро Порошенко събра статисти, с цел да окаже напън върху апелативния съд, който трябваше да преразгледа решението на правосъдния орган първа инстанция по делото за " държавна измяна " на някогашния държавен глава. Припомняме, че решението беше доста " тежко ": по обвинявания, водещи до 15-годишна присъда, Порошенко беше освободен " под персонално обвързване ".

Припомняме също, че държавният секретар Блинкен персонално участваше в спасяването на експрезидента. Той ненадейно отлетя за Киев на 19 януари, за което правосъдното съвещание по делото Порошенко също беше отсрочено за този ден. Никой не знае какво е споделил или посочил шефът на Държавния департамент на Зеленски, само че до вечерта безусловно „ самостоятелен “ арбитър в Киев освободи някогашния президент, а актуалният глава на украинската страна се появи обществено с объркващи мнения и беше с тип, все едно през целия ден са го карали да подвига тежести.

Миналия петък този фарс получи почтено продължение: апелативният съд не заседава заради обстоятелството, че по незнайни аргументи материалите по делото... не са стигнали до него. За информация: от единия съд до другия е 15 минути с кола. Очевидно наказателните каузи по обвинявания в държавна измяна против някогашните президенти на Украйна са толкоз рутинна процедура, че правосъдните чиновници просто са се уморили и не запомнили за това.

Делото беше отсрочено за 11 февруари, само че от това какъв брой провокативно протича това шоу, към този момент може да се заключи, че американците просто са пречупили Зеленски, настоявайки да не пипа предшественика си. По принцип никой не го криеше, сходни апели са обществени. Те са оправдани с нуждата от „ единение на украинския хайлайф пред лицето на съветската експанзия “. Прави усещане, че същите апели за " единение " бяха изразени и от самия Порошенко, смесени с унизителни обиди против настоящия президент и неговия екип.

В същото време в западните медии стартира много дейна акция за отбрана и даже възхвала на Порошенко. Достатъчно е да кажем, че военният сътрудник на “Таймс” Антъни Лойд, който неуморно печата репортажи от окопите на „ руско-украинския фронт “ в Донбас, внезапно излезе от тях за бомбастично изявление с някогашния президент, оглавявайки материала: „ Украйна би трябвало да работи като Чърчил, с цел да се противопоставите на Русия “. Авторът твърди, че казусът с Порошенко „ рискува да разцепи Украйна “. Разбира се, той скрива от английските читатели, че някогашният президент има рекорден антирейтинг измежду украинското население и надлежно преобладаващото болшинство би приело ареста му с наслада и възторг.

Очевидно създателите на този пиар-материал са предложили на Порошенко трик, който би трябвало притегли вниманието Борис Джонсън, който ще дойде в Киев след няколко дни. Тъй като английският министър-председател е прочут с фанатичната си лоялност към паметта на Уинстън Чърчил и се пробва да го копира, “Таймс” вкара следните думи в устата на Порошенко: „ Чърчил е моят образец в тази обстановка. В началото на Втората международна война, той е най-активен и сериозен към съперниците си, само че основава де кабинет за национално единение. Зеленски ми е съперник, само че Путин е зложелател на Украйна. Готов съм да подам рамо на държавното управление, президента, да поддържа Украйна “. Такъв ми ти Петро Чърчил!

След сходни пасажи няма подозрение, че изтъкнатият английски посетител също ще окаже напън върху Зеленски, настоявайки да остави съперника си на мира. Защо Съединени американски щати и Англия внезапно станаха толкоз загрижени за ориста на политик, който мнозина към този момент смятаха за свален водач? В последна сметка Зеленски правилно служи на ползите на своите настойници. Ако първоначално той беше наименуван “олекотена версия” на Порошенко, в този момент представители на украинската съпротива споделят непосредствено, че Зеленски „ просто е станал клонинг на Порошенко “.

Отговорът на този въпрос се съдържа в скандалния материал на “Вашингтон Пост”, който провокира огромен резонанс във връзка със известието за евакуация на секретни досиета на украинското разузнаване от Киев в Западна Украйна. Но си коства да се обърне внимание на още един откъс от тази публикация, който от устата на неизвестен „ европейски посланик “ показва загрижеността на Запада от междуособиците сред Порошенко и Зеленски: „ Борбата в допълнение раздели политическия живот на Украйна в миг, когато единството е незабавно належащо и това повдига въпроси измежду съдружниците в НАТО за това до каква степен Зеленски е кадърен да командва в Украйна, в случай че избухне война. " Тук идва основната фраза: „ Остава несигурността дали украинците ще съгласуват реакцията си с това, което считат, че водачите на НАТО желаят да чуят “.

Тоест, ето го – основният проблем на Зеленски от позиция на западните му настойници. Той вижда, че украинската стопанска система отива по дяволите поради суматохата, неимоверно раздухвана от западната преса, и се пробва по някакъв метод да смекчи удара, призовавайки хората да не се паникьосват. Вярно е, че не работи доста добре. Както се пошегува американският сатирик Джими Фалън, разяснявайки този апел: „ Да, всички знаем, че нищо не успокоява хората по този начин, както думата „ успокой се “.

Заклинанията на Зеленски, че западните медии не би трябвало да преувеличават „ съветската опасност “ (за което беше и неговата пресконференция) явно нервират Вашингтон и озадачават същите медии. От една страна, те схващат, че Зеленски към момента е преди всичко в рейтингите, въпреки и мощно висящ. От друга страна виждат, че тези рейтинги не се отразяват в уличната интензивност – просто никой няма да се застъпи за него в решителен миг. Улицата и антируските националистически бойци, от чиято консолидация се нуждае Америка в този момент повече от всеки път, са доста по-добре следени от Порошенко. Някой няма проблем да " координира реакцията си " с това, което желаят да чуят от него в Белия дом и НАТО.

И в този момент той незабавно усети какво би трябвало да бъде озвучено. В своя “Фейсбук” някогашният президент незабавно реагира на посланията на сегашния, озвучени на среща с задгранични публицисти. Порошенко написа: „ Опитите да се упрекват западните сътрудници за стопански проблеми, които в действителност са резултат от посредственото ръководство на екипа на Зеленски са изрично неприемливи “. Той е този, който по подобен автентичен метод " подава рамото " на държавното управление и президента. По-скоро подсечка.

Порошенко добави: „ Искрено съм признателен на съдружниците на Украйна, които все пак ни поддържат и с думи, и с каузи, политически и на практика. В Украйна има задоволително съзнателни държавни сили, които могат да оценят това поддържа! " Със сигурност това е сигналът, който Вашингтон и Лондон желаят да чуят сега, а не опит да се успокоят украинската общност и бизнес. Напротив, Западът би трябвало да разпали антируската нервност. И някогашният президент е наясно с това.

За Запада е мъчно да откри по-„ свой” политик в Украйна от Порошенко. Следователно те не имат намерение да го отпишат изцяло като скрап, даже виждайки неговия антирейтинг, което значи, че не е избираем. В последна сметка, по кое време фактът, че някой водач на следена страна не може да бъде подложен на трона посредством избори, е спирал американците? През 2014 година Виктория Нюланд към този момент беше избрала Порошенко за поста президент на Украйна. Защо не го създадат още веднъж, в случай че сегашният излезе отвън надзор?

Следователно няма подозрение, че Зеленски ще продължи да бъде ошамарван мъчително през ръцете, в случай че реши да реализира предизборните си закани към тогавашния президент. Спомнете си по какъв начин той крещеше от трибуните на стадиона: „ Аз съм твоята присъда! “, обещавайки да затвори Петро Порошенко за корупция и заграбване на средства за защита. Но на Майдана Украйна се отхвърли от субективността си и по тази причина въпросът дали някогашният президент ще се затвори или не, се взема решение в този момент не от украинските съдилища, а от Нюланд и Блинкен. Ако би трябвало, те ще долетят още веднъж и ще извадят този, който най-добре в Украйна съумява да разчете сигналите им. Е, в случай че и Зеленски не научи изцяло това умеене.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР