Последната ненарязана за скрап българска подводница Слава преминава във владение

...
Последната ненарязана за скрап българска подводница Слава преминава във владение
Коментари Харесай

Фондация „Белославско стъкло” поема подводница „Слава”

Последната ненарязана за скрап българска подводница „ Слава ” минава във притежание за 10 година на Фондация „ Белославско стъкло ”, реши комисията по благосъстоятелност и стопанство към Общинския съвет във Варна. Това стана по отношение на капиталовото предложение на „ Инхом ” ООД да трансфорат „ Слава ” в частен музей, което през септември получи поддръжката на локалния парламент.

Съпричастност към плана показаха Военноморският музей във Варна, Съюзът на подводничарите и подводното приятелство също заявява безрезервна социална поддръжка в превръщането на подводницата в музеен експонат на територията на компанията. От Съюза увериха още, че концепцията има поддръжката на Министерство на защитата, управлението на Военноморски сили, Морската камара, както и на всички институции, имащи отношение към морето и морските обичаи.

От фондацията са провели срещи в Министерството на културата и са получили утвърждение за разкриването на частен музей. В ход е план, който чака финансиране от Норвежкият финансов механизъм (Norway Grants), който до 2021г ще поддържа безплатно в България планове за 28.5 млн. евро, свързани с " бизнес развиване, дребни и междинни предприятия и нововъведения ".

" Слава ” е единствената оживяла българска подводница. Има дължина 76 и ширина 7 метра. Дълбочината й на прегазване е 6 метра, като с цялостно съоръжение тежи към 1700 тона. Произведена е през 1959 година в Съветския съюз и допреди няколко години беше част от състава на Военноморските сили.

Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР