Последната модификация на F-16 - блок 72, ще бъде предложена

...
Последната модификация на F-16 - блок 72, ще бъде предложена
Коментари Харесай

Предложиха последната версия F-16V за българските военновъздушни сили


Последната трансформация на F-16 - блок 72, ще бъде препоръчана в процедурата за избор на нов многоцелеви изтребител за българските военновъздушни сили. От концерна производител "Локхийд Мартин " оповестиха това на презентация. Предложеният модел е последната версия, известна още като Viper (V), на най-масовия изтребител в света, написа dnevnik.bg.

Според държавният план, признат от Народното събрание, финансовата рамка за пазаруване на "не по-малко от 8 броя бойни самолети " е 1.8 милиарда лева с Данък добавена стойност. Сумата включва пазаруването на самолетите, средствата за наземното им обслужване, за образование на водачите и инженерите, въоръжението и поддръжката за 3 години.

От компанията не дадоха отговор на въпрос на "Дневник " дали предлагането им ще се побере в парите, "заделени " от държавното управление, и графика за разсрочено заплащане, което е планувано да стане за 9 години. "Дискусията за парите ще е сред държавните управления ", сподели Ранди Хауърд, който е шеф за развиване на стратегиите на F-16 и F-22 в компанията. Бъдещата договорка за нов изтребител ще бъде подписана на междуправителствено равнище. Ако бъде определен F-16V или различен американски аероплан, ще би трябвало и утвърждение от Конгреса.

Последната договорка за нови F-16 V бе подписана от Словакия през юли. Официално бе оповестено, че за 14 изтребителя ще бъдат платени 1.589 милиарда евро, като в цената се включват амуниции, образование на водачи и логистична поддръжка за 2 години. Това прави 113.5 млн. евро на аероплан, или над 220 млн. лева Това е на ръба на заложените от държавното управление.

В момента няма нито един създаден нов F-16 от последната трансформация, само че има подписани няколко интернационалните контракта за рационализация до новия стандарт, измежду които за 70 самолета от Бахрейн. Въпреки това от "Локхийд Мартин " твърдят, че ще съумеят да изпълнят условията на плана на държавното управление. Те са, че доставката на първата партида изтребители би трябвало да стартира в границите на две години от подписването на контракта. Дотогава би трябвало да бъдат получени най-малко два самолета, а всички поръчани да се доставят в границите на три години от първата доставка. Проектът планува да бъдат купени още 8 изтребителя във втората му фаза.

Джеймс Робинс, старши управител в "Локхийт Мартин ", разгласи, че от компанията ще предложат всички нужни системи, симулатори и обслужване на самолетите до края на виталния им цикъл. Той сподели, че F-16V е аероплан от четвърто потомство, само че употребява системи от пето потомство, които са на съоръжение в F-22 и F-35. Сред тях са усъвършенстван радар и система за информация, която стига до водача в действително време; система, предпазваща от конфликт със земята, която избавя водача, в случай че вероятно загуби съзнание; по-голям обхват на деяние и прицел с акуратност на снайпер.

Според Робинс F-16V може да лети до 2045 година и има живот от 12 000 часа, което е повече от всичко предлагано. Съединени американски щати възнамеряват да оперират с F-16V дружно с F-22 и F-35.

Ранди Хауърд сподели, че се търси метод да се отговори на условието за индустриално съдействие. "Реалистично България няма да може да може да прави елементи за българските изтребители, само че търсим способи за съдействие и ще ги предложим. Правим го на всички места по света ", сподели Хауърд. После посочи, че това също ще бъде обект на диалози сред двете държавни управления.

"Локхийд Мартин " е втората компания, която декларира, че ще взе участие в процедурата след шведската Сааб, която ще взе участие с Grippen. Директорът за България на Сааб Стефан Бенгтсон удостовери, че компанията му ще взе участие в търга. Той добави, че офертата ще бъде дадена от държавното управление на Швеция.

Искания за информация за изтребители са изпратени от министерството на защитата до:

Съединени американски щати за новопроизведени бойни самолети F-16 блок 60 (или 70) и F/A–18E/F Super Hornet, както и за използвани F-16, осъвременени до разновидността OFP М6, и втора употреба F/A–18E/F Super Hornet.

Португалия за F-16 MLU OFP М6, което ще бъде с логистичен пакет и въоръжение от Съединени американски щати.

Израел би трябвало да даде оферта за използвани F-16 C/D, осъвременени до разновидността OFP М6.

От Италия ще се чака отговор за втора употреба Eurofighter Tranche 1, а от Германия за нов Eurofighter от последната трансформация Tranche 3.

Франция би трябвало да даде предложение за нови и използвани Dassault Rafale.

От Швеция с изключение на за нови Gripen C/D ще се желае предложение и за използвани Gripen, осъвременени до настоящата настройка на въоръжение в страните - членки на НАТО (Унгария и Чехия).

След като бъдат получени отговорите на настояванията за информация, предложенията би трябвало да бъдат класирани и да се премине към междуправителствени договаряния.

Според политически и военни източници офертата на "Локхийд Мартин " сега е любимец.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР