Последната книга на френския интелектуалец от български произход Цветан Тодоров

...
Последната книга на френския интелектуалец от български произход Цветан Тодоров
Коментари Харесай

Цветан Тодоров, за когото четенето беше живот

Последната книга на френския интелектуалец от български генезис Цветан Тодоров в превод на Валентина Бояджиева предлага на вниманието на читателите издателство " Сиела ". В сборника " Четене и живот ", оповестен във Франция на 1 февруари 2018 година от издателство Robert Laffont, е поместена пъстра палитра от текстове на видния мъдрец, литературовед, антрополог и есеист, който си отиде от този свят през 2017 година Статии и рецензии в периодическите издания, текстове за стратегии на постановки и изложения, негови речи, изявления на конференции, в които той се занимава с тематики като геополитиката, паметта, религията, филантропичните науки, само че също посвещава страници на персони като Ромен Гари, Милан Кундера и Сюзан Зонтаг.

В 350 страници " Четене и живот " обгръща 30 години от богатото креативно завещание на Тодоров, който е прочут най-вече с трудовете си по литературна доктрина и есетата си върху казуса за Другия и тоталитарния опит и е считан за един от най-влиятелните интелектуалци на своето време.

" За разлика от мнозина други, по-известни от него, Цветан не беше нито бръщолевец, нито магьосник. Той беше добродушно несклоняем, проникновен интелектуалец, непретенциозен академик, откривател енциклопедист и възпитател ( " превеждач ", споделяше той), хуманист без илюзии, жител на света, сдържан и придирчив ", написа за книгата френският мъдрец Андре Конт-Спонвил.

" Затова е толкоз значимо да го четем: това ни прави по-умни, по-скромни, по-нюансирани, по-точни – по-осъзнаващи сложността на света и трагичността на нашата орис. Настоящият алманах няма да утеши за загубата тези, които го обичаха, само че ще помогне на всички ни да живеем малко по-добре или най-малко не толкоз зле, а това е всичко, което можем да желаеме от една книга ", приключва той.

 Цветан Тодоров по време на гостуването си в България през 2014 година
© Надежда Чипева

Цветан Тодоров по време на гостуването си в България през 2014 година

Тодоров е роден през 1939 година в София, емигрира във Франция, когато е на 24 година и е от студентите на известния семиотик и мъдрец Ролан Барт. Заедно с сътрудника си структуралист Жерар Женет основава журнала Poetique, а преводите му способстват за популяризирането на съветския педантизъм на Запад. Първоначално ползите на Тодоров са ориентирани към региона на литературната доктрина, като сборникът " Проетика на прозата " от 1971 година се явява връхната точка в този негов най-ранен интервал. След това той се захваща с тематики като като колонизацията и отношението към Другия, морала в концентрационните лагери и тоталитарния опит, Просвещението и демокрацията.

Тодоров за последно посети България през 2014 година Повод за това беше представянето на книгата му " Несъвършената градина ". " Мисля, че враговете на актуалните демокрации са вътре в тях ", сподели той тогава по време на кръгла маса на тематика " Бъдещето на демокрацията в Европа " във Френския културен институт в София.

Сред най-важните книги на Тодоров са " Поетика на прозата ", " Завладяването на Америка ", " Памет за злото, прелъщение за положителното " и " Живот с другите ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР