Последната капка, която преля чашата на търпението на хората –

...
Последната капка, която преля чашата на търпението на хората –
Коментари Харесай

Чужди медии за България: Те не искат повече да търпят арогантния елит

Последната капка, която преля чашата на търпението на хората – по този начин Христо Иванов разказва случилото се на плажа край Росенец с което започнаха митингите в България. Пред организация Франс Прес някогашният министър на правораздаването и водач на „ Да, България “ споделя, че нещата би трябвало да се трансформират „ преди хората да стартират да гласоподават с краката си и да напущат България, тъй като не виждат бъдеще тук. “ Христо Иванов изяснява още, че младежите, завърнали се в България поради пандемията, не могат да търпят арогантната безотговорност на недосегаемия хайлайф.

По-нататък в кореспонденцията се споделя за други трима водачи на митингите, известни в България като „ Отровното трио “. Николай Хаджигенов, който е един от тях, споделя: „ Запалихме искрата и в България за пръв път се заражда гражданско общество. “ В кореспонденцията става дума и за митинга, изпратен от триото до немското посолство.

Протестиращите желаят промени на обществените системи

„ Европейските фондове се източват под носа им, а те се вършат, че не виждат, “ разяснява Хаджигенов. В кореспонденцията на Франс Прес става дума и за митингите на майките на деца с увреждания.

Вера е излязла на улицата, тъй като желае да бъде отстранен оня хайлайф, който е „ откраднал живота ѝ “. Тя изяснява, че с 420 лв. и без да има работа няма по какъв начин да поставя нужните грижи за сина си, който има церебрална парализа.

„ Системите на опазването на здравето и на обществените грижи са корумпирани и се нуждаят незабавно от промени, “ споделя тя. Георги Георгиев, един от протестиращите на „ Орлов мост “ в София изяснява, че в неговия роден край – Северозападна България – не се вижда никаква изгода от парите, които Европейски Съюз би трябвало да планува за този най-беден европейски район.

Причината: надълбоко вкоренената корупция. Кореспондентите на „ Франс Прес " изясняват, че Георгиев се е включил към протестиращите, които нямат желание да вършат взаимни отстъпки с държавното управление на Борисов. „ Сред тях са представители на неправителствени организации, адвокати, IT-специалисти и разнообразни други хора, основали тук пространство продан на хрумвания, което може да се съпостави с лондонския „ Хайд Парк “, разяснява организацията.

Публикации за протичащото се в България се появиха и в редица немски медии. „ Ди Цайт “ писа, че Бойко Борисов ненадейно е предложил нова конституция, която има за цел да усъвършенства и неефикасната правосъдна система. „ Тагесцайтунг “ установи обаче, че в плана липсват промени, засягащи контрола над Главния прокурор – а това е едно от настояванията на стачкуващите.

„ Демонстрантите се опълчват на проектите на държавното управление, въпреки че при започване на митингите на 9 юли те упорстваха освен за оставките на държавното управление и на Главния прокурор, само че също по този начин и за привикване на Велико народно събрание. „ Не желаем мафията да написа новата конституция, “ сподели един от тях по държавното радио по време на блокадата край Министерството на правораздаването.

Улични блокади и спорове

Благоразположеният към Русия президент Румен Радев и опозиционната Социалистическа (бивша комунистическа) партия също като стачкуващите упрекват дясно-националистическото държавно управление в корупция, мафиотски дейности и олигархични зависимости ", разяснява „ Тагесцайтунг ".

„ Ди Цайт “ цитира Румен Радев с думите: „ Криза като сегашната не се взема решение с конституционни промени, тя се взема решение с незабавни оставки “. Авторитетното немско издание написа, че в следствие от уличните блокади в София се стига и до спорове сред протестиращите и водачи или пешеходци.

Кореспонденции от София се появиха още в стратегиите на публичните медии ARD и „ Дойчландфунк “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР