Последната българска подводница Слава може да бъде превърната в музей,

...
Последната българска подводница Слава може да бъде превърната в музей,
Коментари Харесай

Последната българска подводница Слава може да бъде превърната в музей

Последната българска подводница " Слава " може да бъде превърната в музей, вместо да бъде нарязана за скрап. Комисия към Общинския съвет във Варна утвърди предложение на притежателя на стъкларската фабрика в Белослав да реставрира и отвори за визити плавателния съд. Решението ще влезе в действие, в случай че бъде признато от общинските съветници.


Идеята на притежателя на стъкларската фабрика е да изтегли по вода подводницата по канала, който свързва Варненското с Белославското езеро. Пътят към сушата минава през изсъхнал док на територията на фабриката, който към този момент се построява. Подводницата ще бъде реставрирана и сложена на специфичен фундамент, като част от корпуса ѝ ще бъде подземен.
Танко Калчев - притежател на стъкларската фабрика: Всички хора, които са работили на тази подводница, тези, които са правили ремонтите, ще ни оказват помощ да я оставим в най-хубавия вид за идващите генерации.
Подводницата " Слава " е строена преди 59 години. Последното ѝ потапяне под вода е през 2010 година Оттогава стои на кея във Военноморската база и тъне в давност. Плавателният съд е даден за стопанисване на Община Варна с концепцията да стане музей. Години наред обаче резултат няма, а ръждата " изяжда " корпуса на подводницата. Според експертите, възобновяване ѝ към момента е допустимо.
О.з. кап. I сан Ганчо Райков - зам.-председател на Съюза на подводничарите във Варна: Подводницата има външен корпус - 3 мм ламарина, която ние при поправки сме подменяли с нова. Същественото е, че вътре тя има здрав корпус, който е 10 пъти по-дебел.
За превръщането на последната българска подводница в музей са нужни доста средства, които занапред ще се търсят. Кауза, зад която създателя на концепцията се надява да застане освен бизнесът, само че и варненска общност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР