Последиците от фалита на 16-тата по големина банка в САЩ

...
Последиците от фалита на 16-тата по големина банка в САЩ
Коментари Харесай

От Санта Клара до Шордич. Последствията от фалита на SVB се разпространяват по света

Последиците от банкрута на 16-тата по величина банка в Съединени американски щати Silicon Valley Bank () стартират да се популяризират по свeта. Осноавтелите на стартъп компании в региона на Калифорнийския залив са в суматоха дали ще имат достъп до парите си и дали ще могат да изплатят заплати на чиновниците си. Страховете към този момент са стигнали до Канада, където кредитният портфейл на банката се удвои през последната година. Подразделението на SVB в Обединеното кралство е на път да бъде оповестено в неплатежоспособност, като към този момент е прекратило активността си и не приема нови клиенти. Междувременно в събота водачите на към 180 софтуерни компании изпратиха писмо, призовавайки английския финансов министър Джереми Хънт да се намеси.

" Загубата на депозити има капацитета да осакати бранша и да върне екосистемата с 20 години обратно ", се споделя в писмото,.

" Много предприятия ще бъдат изпратени в насилствена разпродажба за една нощ. ", се споделя още там.

Това е единствено началото. SVB имаше филиали в Китай, Дания, Германия, Индия, Израел и Швеция . Предприемачите предизвестяват, че банкрутът на банката може да " заличи " стартъпи по света, в случай че държавните управления не се намесят . Съвместното дружество на SVB в Китай, SPD Silicon Valley Bank Co ., се опита да успокои локалните клиенти през нощта (петък против събота - б.а.), като им подсети, че са операционно самостоятелни и постоянни.

" Тази рецесия ще стартира в понеделник и по тази причина ви призоваваме да я предотвратите в този момент " , споделят създателите и изпълнителните шефове на стартъп фирмите от Обединеното кралство в писмото до Хънт. Сред фирмите, изброени в писмото, са Uncapped, Apian, Pockit и Pivotal Earth .

Хънт е провел диалог с гуверньора на Bank of England за обстановката в събота сутринта, а по-късно денем икономическият секретар на Министерството на финансите е провел кръгла маса със засегнатите компании, оповестиха от министерството.

Министерството на финансите на Обединеното кралство е почнало да интервюира започващи компании, като ги пита какъв брой пари имат на депозит, какъв е приблизителният им паричен поток и какъв е достъпът им до банкови услуги в SVB и отвън нея, оповестиха двама души, осведомени с въпроса, като помолиха да не бъдат разпознати, защото информацията не е обществена, показват от Bloomberg. Министерството на финансите отхвърли да разяснява изследването.

Основателите на стартъп фирмите чакаха с неспокойствие резултатите от кръглата маса и всякаква информация за това по какъв начин ще се обработват депозитите им в банката. Тоби Матър, основен изпълнителен шеф на основания в Обединеното кралство стартъп за учебен програмен продукт Lingumi , държи 85% от паричните средства на компанията си в SVB . Той се опита да трансферира някои от сметките си, само че в събота вечерта не беше сигурен дали това ще се получи. " Това е живот или гибел за нас " , споделя той. " Преди тези неща изглеждаха толкоз елементарни. "

Джак О`Мира, създател на лондонския стартъп за геномика Ochre Bio , прекара уикенда в несполучливи опити да трансферира депозити от SVB.

" Ако няма (правителствена - б.а.) интервенция, " споделя той, " това в действителност може да унищожи цяло потомство предприемачески компании. "

Както и в Съединени американски щати, някои депозити на SVB в Обединеното кралство са застраховани, само че не беше ясно по кое време тези средства ще бъдат разполагаем. По-дълбок проблем пред създателите на започващи компании е, че сривът на SVB ще задуши бъдещото финансиране от рисков капитал в Обединеното кралство, където бизнесът към този момент е усложнен от Брекзит.

Американският конгресмен Ро Ханна от Санта Клара организира градска среща късно в петък, на която участваха повече от 600 души, в това число създатели на стартъпи, софтуерни водачи и чиновници на SVB. Тя продължи повече от 2.5 часа, като главният акцент беше подложен върху дребните предприятия, които се пробват да платят заплати в цялата страна в понеделник.

Клиентите на SVB в Калифорния, доста от които създатели на стартъпи, стояха в студа и дъжда в петък пред клона на банката на фамозния Санд Хил Роуд в Силициевата котловина, чукаха по заключените стъклени порти и се опитваха да накарат представители на Федералната корпорация за депозитно обезпечаване (FDIC) да отговорят на въпросите им.

Основателка на стартъп за дронове съобщи, че тегленето на пари от банката в четвъртък не е минало и че се тормози по какъв начин ще заплати заплатите на 12-те си чиновници на цялостен работен ден . Опитала се е да се обади на FDIC неведнъж, " само че номерът не дава отговор ", сподели тя.

Друг клиент означи, че е трябвало да донесе бутилка уиски, до момента в който чакат. В опит да получи повече информация от представител на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) той сподели: " Поставете се на наше място ". Представителят се извини, преди да затвори още веднъж стъклената врата.

Някои от представителите на стартъпите се пробват да предложат краткотрайни решения. Uncapped , английски стартъп в региона на финансовите технологии, който отпуска заеми на други стартъпи, съобщи, че започва стратегия за незабавно финансиране, с цел да помогне на фирмите да посрещнат заплатите и други отговорности, както и по-дългосрочни мостови заеми, с цел да помогне с оборотния капитал.

Александър Фицджералд, създател на широколентовия стартъп Cuckoo и някогашен чиновник на Министерството на финансите, отбелязва, че финансите на английските стартъпи към този момент са напрегнати заради забавянето на пазара на финансиране с рисков капитал.

" Британските стартъпи се нуждаят от бърза интервенция на Министерството на финансите " , сподели той.

Базираната в Торонто компания за рекламни технологии AcuityAds Holdings Inc разкри в събота, че има депозити в размер на 55 млн. $ в SVB, което съставлява повече от 90% от паричните ѝ средства . Фирмата спря търговията с акциите си в петък след спад от 14%, базирайки се на " развоя на обстановката " с Silicon Valley Bank.

В Канада звеното на SVB Financial Group регистрира 435 канадски $ (314 млн. щатски долара) обезпечени заеми през предходната година, което е двойно повече от 212 млн. канадски $ година по-рано , демонстрират регулаторните документи. Сред клиентите му са доставчикът на програмен продукт за електронна търговия Shopify Inc. и фармацевтичната компания HLS Therapeutics Inc . съгласно предходно изказване на банката.

*Шордич е квартал на Лондон, в който са разположени редица стартъп компании

 Източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР