Последиците от екологична катастрофа ще засегнат целия Черноморски басейн: Украйна,

...
Последиците от екологична катастрофа ще засегнат целия Черноморски басейн: Украйна,
Коментари Харесай

SOS! Екологична катастрофа застрашава целия Черноморски басейн

Последиците от екологична злополука ще обиден целия Черноморски басейн: Украйна, Румъния, България, Грузия и Турция. ”Тук не може да се диша! Няма чист въздух. Прибрах се у дома и непрекъснато кашлям. Истински призрачен сън! “. „ Текат ми и очите, и носът. В гърлото ми дращи. “. ”Жал ми е да напусна дома си и да се бродя по непознати краища, само че нямам излаз: на седмия етаж въобще не ни стига въздухът... “
Такива обезверени вопли от началото на юли надават поданици на Северен Крим в обществените мрежи и в тъжби до управляващите.

Година след екологичната злополука от август 2018 година в северната част на окупирания Крим, през днешния ден още веднъж ни заливат тревожни новини от гр. Армянск.

Руските управници пренебрегват недоволствата на жителите и настойчиво лъжат за екологичната конюнктура в региона. След безчет обръщения по всевъзможни „ горещи линии “ и други форми за илюзия на популацията при започване на септември най-накрая се произнесе и „ самият “ Аксьонов, началник на колониалната администрация в Крим. Др. Аксьонов най-отговорно съобщи, че " концентрацията на сярна киселина в киселинния колектор е в границите на допустимите правила “ и че " не съществува опасност за живота и здравето на жителите на Армянск “.

Освен това заводът имал нов притежател, който дефинитивно щял да реши казуса. Наистина, към този момент на никое място публично не е оповестено, че цех „ Кримски исполин “ е бил продаден на нов собственик. А и нито един частен притежател не би могъл да се оправи с размерите на очертаващата се екологична злополука.

Докато „ управляващите “ в Крим сортират синоними на фразата „ всичко е под надзор “, жителите на обгазения град и на прилежащи обитаеми места не престават да се оплакват от отровни изпарения и миризми. Към умъртвяващия усет на сярна киселина през тази година се прибави фриволно щипещият гърлото хлороводород, именуван тук „ солянка “.

Децата първи усещат рисковите признаци: парене на очите и в гърлото, кашлица, учестено дишане, дефицит на въздух, болки в гърлото, противен усет, парене и обриви в устната празнина.

Лекарите очевидно са получили заповед по гарнизон да „ запазят успокоение “ и да не „ сеят суматоха “. Затова няколко стотин деца са били диагностицирани с „ ангина “. Сякаш е пламнала зараза, каквато в никакъв случай не е имало през юли, август или септември.

Родители на болни деца споделят: „ Поставиха на детето ни диагноза „ ангина “, въпреки да бе ясно, че признаците са напълно други. Когато си тръгвахме, лекарката ме хвана за ръкава и прошепна обезпокоително: „ Най-добре за детето е да заминете в различен град “.

Социалните мрежи са изпълнени с сходни истории. Някои лекари се пробват да останат индивиди, макар страха от уволнения и други репресии.

Според допитване на уеб страницата " ВКонтакте " от началото на септември от 2 000 интервюирани 1 300 души се оплакват от отровния въздух, като множеството показват съответни признаци: упорита кашлица, парене в гърлото и очите, обриви в гърлото и устата.

Отговорът от съветското „ Кримско екологично министерство “ е повече от утешителен: в действителност, през август е имало нараснало наличие на хлороводород в атмосферния въздух, само че единствено на 22 август концентрацията му е надвишила пределно допустимите правила 1,74 пъти.

" Оттогава държавното управление на републиката е взело под специфичен надзор екологичната конюнктура в Армянск, след което не са следени отклонения. В момента концентрацията на хлороводород и на серен диоксид в атмосферния въздух в Армянск и покрайнините му е в границите на естественото “, декларира представителка на „ екологичното министерство “.

Като жител на Армянск и като някогашен началник на едно от огромните химически предприятия в прилежащия Красноперекопск сносно познавам организацията на индустриалния развой в цех „ Титан “. Познавам и производството на сярна киселина, както и употребата на най-големия в Южна Украйна киселинен колектор.

Александър Лиев

„ Gordonua.com “

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР