Посланията в тази кампания не се различаваха по нищо от

...
Посланията в тази кампания не се различаваха по нищо от
Коментари Харесай

Социолог: Вялата кампания повлия на изключително малко избиратели

Посланията в тази акция не се различаваха по нищо от посланията в предходните акции. Нормално е, няма метод при 5 избора в границите на 2 година посланията да не се изхабят. Нямат време партиите да формулират отговори на новите провокации.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria историкът и анализатор Явор Сидеров.

Намираме се в перманентна предизборна акция през последните 2 година По време на тази политическите партии говореха единствено на своите твърди гласоподаватели. Посланията бяха главно за инфлацията и обществения фактор, а външнополитическите послания не съумяха да се разпрострат, добави социологът Елена Дариева. По думите й, акцията е повлияла на извънредно дребна част от гласоподавателите за кого да гласоподават.

Това, което се случи с хартиената бюлетина беше инструментализация на процеса с краткосрочни цели, които евентуално ще разберем в най-скоро време, сподели Сидеров.

Не може с инструментални цели да се увеличи изборната интензивност. Нормалният път е да се откри мотивиращо водачество, съгласи се Дариева. В нашите сондажи попитахме гласоподавателите по какъв начин имат намерение да гласоподават – към 2/3 бяха за машина. Днес виждаме, че машинното гласоподаване е по-предпочитаният метод, сподели още тя.

Кой ще бъде първи е чисто символно, без практическа стойност. Когато разликата е толкоз дребна, даже символното значение губи смисъла си, счита Сидерова.

Месните избори през есента са препъни камъка пред съдружните тактики на обединенията, които се въздържат от риска, сподели Дариева.

Опасно е да се счита, че избори 2 в 1 ще разчупят политическия модел. Местната политика зависи от подаяния от централния бюджет. Изборите на локална почва не могат да донесат новото нещо, което да чакаме. Когато националната политика няма какво да им предложи, да чакаме, че локалните избори ще й повлияят е много наивно, счита Сидеров.

Има какво да се желае от морала на хората, които работят за политическите обединения и събират подписи за регистрация. Решението на казуса с мъртвите души е в контрола, сподели Дариева.

Вижте целия диалог във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР