Посланиците на НАТО ще се срещнат спешно днес заради изтеглянето

...
Посланиците на НАТО ще се срещнат спешно днес заради изтеглянето
Коментари Харесай

Спешна среща на посланиците на НАТО

Посланиците на НАТО ще се срещнат незабавно през днешния ден поради изтеглянето на Съединени американски щати от Договора „ Открито небе ".

Северноатлантическият съвет на равнище посланици ще разиска вчерашното известие на американския президент Доналд Тръмп, че изтегля страната си от контракта с Русия, съобщи посланик пред Агенция Франс Прес.

По-рано американският президент разгласи, че Съединени американски щати ще се отдръпват след шест месеца от Договора „ Открито небе ".

Тръмп е обяснил, че има положителни връзки с Русия, само че тя не се придържа към съглашението.

Договорът „ Открито небе " (ДОН) бе подписан през 1992 година от 34 страни и се трансформира в една от ограниченията за създаване на доверие в Европа след Студената война. Той разрешава на участващите страни намерено да събират информация за въоръжените сили и дейностите на другите. На процедура договорът дава право на участващите страни да летят над териториите една на друга, с цел да следят военни дейности в сходство с контрактуваните квоти на наблюдателни задачи. Той контролира полетите, дефинира механизма за наблюдаване на спазването на неговите разпореждания, съдържа условия към въздухоплавателното средство, ограничавания за състава и техническите параметри на оборудването за наблюдаване.

Срещата, която ще се организира през днешния ден следобяд цели да се проучват следствията от известието на Тръмп, съобщи дипломатът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР