Посланиците на НАТО ще се срещнат спешно днес, 22 май,

...
Посланиците на НАТО ще се срещнат спешно днес, 22 май,
Коментари Харесай

Спешна среща в рамките на НАТО заради поредното рязко действие на Тръмп - спрямо Русия

Посланиците на НАТО ще се срещнат незабавно през днешния ден, 22 май, поради заявеното евакуиране на Съединени американски щати от Договора " Открито небе ", съобщи БГНЕС.
Северноатлантическият съвет на равнище посланици ще разиска известието на американския президент Доналд Тръмп, че изтегля страната си от контракта, в който е и Русия, съобщи посланик пред Агенция Франс Прес.
По-рано през днешния ден американският президент разгласи, че Съединени американски щати ще се отдръпват след шест месеца от Договора " Открито небе " - до момента в който Русия не извърши отговорностите си по него или до момента в който не бъдат признати нови договорености по документа.
Тръмп е обяснил, че има положителни връзки с Русия, само че тя не се придържа към съглашението.
Договорът " Открито небе " (ДОН) бе подписан през 1992 година от 34 страни и се трансформира в една от ограниченията за създаване на доверие в Европа след Студената война. Той разрешава на участващите страни намерено да събират информация за въоръжените сили и дейностите на другите. На процедура договорът дава право на участващите страни да летят над териториите една на друга, с цел да следят военни дейности в сходство с контрактуваните квоти на наблюдателни задачи. Той контролира полетите, дефинира механизма за наблюдаване на спазването на неговите разпореждания, съдържа условия към въздухоплавателното средство, ограничавания за състава и техническите параметри на оборудването за наблюдаване.
Срещата, която ще се организира следобяд по централноевропейско време цели да се проучват следствията от известието на Тръмп, съобщи дипломатът.
Германия, дружно с други страни, ще се опита да убеди американската администрация да премисли решението си за отдръпване от контракта " Открито небе ", съобщи немският външен министър Хайко Маас.
" Оттеглянето на Съединени американски щати съществено ще понижи обсега на използване на контракта и това ще го отслаби. Решението на Съединени американски щати ще влезе в действие след шест месеца. Ние, както и сътрудниците ни – съидейници, ще работим интензивно, тъй че управлението на Съединени американски щати да обмисли още веднъж решението си ", сподели Маас в известие за пресата, представено от Агенция Франс Прес и РИА Новости.
Маас съобщи, че съжалява за решението на Съединени американски щати, като дефинира контракта като значим съставен елемент от тактиката за надзор на оръжията " в цялото Северно полукълбо ". В същото време той се съгласи и с рецензиите към Русия от страна на Съединени американски щати. " Видяхме, че през последните години в действителност има компликации при използването на контракта от страна на Русия. От наша позиция това не оправдава денонсирането му. Заедно с сътрудниците от Франция, Полша и Обединеното кралство дадох това ясно да се разбере пред държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео ", добави немският външен министър.
Той съобщи, че Германия ще призове и Русия " да се върне към прецизното осъществяване на контракта ". От своя страна Берлин има намерение да остане страна по контракта. " За нас е явно: ние ще продължим да прилагаме съглашението и ще създадем всичко, с цел да го запазим. В стеснен контакт съм с моите европейски сътрудници, с които тясно координираме дейностите си при зародилата обстановка ", приключи изказването си Маас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР