Посланиците към ЕС одобриха позицията на Съвета на Европейския съюз

...
Посланиците към ЕС одобриха позицията на Съвета на Европейския съюз
Коментари Харесай

ЕС търси извънсъдебни начини за събиране на банковите лоши кредити

Посланиците към Европейски Съюз утвърдиха позицията на Съвета на Европейския съюз по предложение за обща рамка и минимални условия за извънсъдебния механизъм за възобновяване на средства по заеми, обезпечени с поръчителство, ако кредитополучателят не е в положение да ги изплати.
Ефективното извънсъдебно осъществяване оказва помощ да се избегне натрупването на необслужвани заеми, защото дава на банките правни принадлежности за по-бързо възобновяване на обезпеченията.
" Необслужваните заеми в Европейски Съюз са на най-ниското си ниво от финансовата рецесия насам заради по-благоприятната икономическа обстановка и редицата ограничения, които бяха подхванати за премахването им от счетоводните салда на банките ", отбеляза  Мика Линтила, министър на финансите на Финландия и добави: " Въпреки това в някои страни членки броят на неприятните заеми остава висок и е належащо да се подсигурява, че в бъдеще те няма да продължат да се натрупват. Ето за какво е значимо на банките да се дават правни принадлежности за бързо възобновяване на средства по необслужваните заеми, без да се минава през съд, като в същото време се подсигурява високо ниво на отбрана на кредитополучателите ".
Предложеният нов механизъм за ускорено извънсъдебно осъществяване по обезпеченията ще се договаря авансово сред кредитната институция и кредитополучателя, нормално при отпущането на заема. Той ще се ползва единствено за бизнес заеми, като се изключват потребителските заеми, както и тези, при които за поръчителство се употребява главното жилище на кредитополучателя.
В случай че този нов механизъм е бил контрактуван сред страните и кредитополучателят спре да изплаща заема, обезпечението се прави оценка и се продава (като частна продажба или обществен търг) или се усвоява (под формата на прекачване на собствеността на кредитора), като постъпленията до размера на непогасената сума се връщат на кредитора.
Целта на препоръчаните правила е да се реализира баланс сред ползите на кредитора и на кредитополучателя по разнообразни способи.
Например, кредиторът би трябвало да даде известно време на кредитополучателя да направи дължимите заплащания и да избегне насилственото осъществяване. Кредитополучателят също по този начин има правото да оспори пред съд осъществяването или правото на кредитора да пристъпи към осъществяване по обезпечението. Кредиторът ще може да задържа постъпленията единствено до размера, нужен за покриване на непогасените суми по заема. Остатъкът се изплаща на кредитополучателя или на други кредитори.
Държавите-членки на Европейски Съюз могат също по този начин да решат, че даже в случай че постъпленията от обезпечението са по-малки от размера на непогасената сума по заема, той се смята за напълно организиран.
Предложената инструкция добавя разпоредбите за превантивното преструктуриране и даването на втори късмет на сдруженията, признати от Съвета на 6 юни 2019 година. Първоначалното предложение за инструкция, показано от Европейската комисия, включва и част, отдадена на развиването на вторичните пазари на необслужвани заеми. Съветът към този момент одобри позицията си по тази част на 27 март 2019 година.
С утвърдената през днешния ден позиция на посланиците от Европейски Съюз, Съвета на Европейския съюз показва подготвеност да стартира договарянията с Европейския парламент, незабавно щом самият парламент реализира единодушие по отношение на своята позиция по този въпрос.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР