Посланици от цял свят и бордът на фондация Америка за

...
Посланици от цял свят и бордът на фондация Америка за
Коментари Харесай

Очила с добавена реалност ни разхождат в миналото на...

Посланици от целия свят и бордът на фондация „ Америка за България ” се събраха на предпремиерното разкриване на Епископската базилика

Епископската базилика в Пловдив, която бе върната към нов живот с поддръжката на фондация „ Америка за България ”, разкри тайните си на предпремиерно разкриване в четвъртък вечер. Novini.bg бе измежду гостите на културното събитие и съумя да постави неповторимите очила с добавена действителност, които връщат посетителите във времената, когато базиликата е била в центъра на живота във Филипопол. Очилата изумиха и министър председателят Бойко Борисов, който преди три дни също прегледа историческия обект. С тях всеки се отзовава в центъра на голямата базилика, по този начин както е изглеждала преди епохи.



Мозайките са изложени на два етажа, сн. създателя

Огромни каменни стени, висок покрив, цветни мозайки, голям олтар са единствено част от местата, които се „ посещават ” благодарение на очилата, които изпробваха посланици от 23 страни, пристигнали на церемонията. С тях в предишното се придвижиха и членовете на борда на „ Америка за България ” отпред с ръководителя Крис Матън.

" Нещо, което стартира като дребен план преди няколко години, се трансформира в един подарък за България, който не се побира в нашето въображение. Ние от " Америка за България " приехме да разгледаме този план, тъй като знаехме, че този обект ще стане значима туристическа дестинация в страната. Както сподели господин Тотев, този план е отличен образец за публично-частно партньорство ”, означи ролята на кмета на Пловдив Крис Матън.

Процесът на реституция на Епископската базилика стартира през 2014 година и награжда опита на фондация „ Америка за България ” и община Пловдив от сполучливата реституция на различен значим исторически паметник-Малката базилика. Епископската базилика ще отвори порти за посетите на 7 ноември. След няколко века забвение, тя ще още веднъж ще оживее за жителите и гостите на Пловдив. Културният център разкрива над 2000 квадратни метра римски мозайки от 4 до 6 век, ситуирани на два етажа. Центърът включва и интерактивна детска „ Зона за откриватели ”, която показва историята на постройката по наличен за хлапетата метод. " Това е особено място, чакало 17 века верните хора и миг, с цел да възкръсне още веднъж ", означи кметът Иван Тотев. Той акцентира, че реставрирането на Епископската базилика е най-големият публично-частен план сред общината и " Америка за България ". Инвестицията за него е над 15 млн. лв..

Източник: novini.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР