Посланици от 19 държави отправиха днес послания за разбирателство, уважение

...
Посланици от 19 държави отправиха днес послания за разбирателство, уважение
Коментари Харесай

Епископската базилика в Пловдив ще функционира като културен център

Посланици от 19 страни насочиха през днешния ден послания за съгласие, почитание и единение, които ще бъдат гравирани на входа на Епископската базилика в Пловдив. Това е част от самодейността " Камъче по камъче. Ръка за ръка " на фондация " Америка за България " и община Пловдив. Дипломатите откриха публично една от реставрираните мозайки с изображение на паун. Церемонията се организира под защитната структура над площадката, където към момента текат строително-реставрационни действия. Базиликата ще бъде отворена на 26 септември в границите на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Над 2 хиляди кв. м. са римските мозайки, които ще станат налични за посетителите в новия културен център " Епископска базилика на Филипопол ". Той е резултат от публично-частното партньорство на фондация " Америка за България " и Община Пловдив. Мозаечните подове, датирани от IV до VI век, ще бъдат изложени на две равнища и включват над 100 медальона с разнообразни типове птици. В тяхното откриване са взели участие над 450 доброволци - юристи, музиканти, студенти и представители на цивилен организации. Процесът по реставрацията на базиликата стартира през 2014 година

 Мозайката с изображение на паун.
© Георги Кожухаров

Мозайката с изображение на паун.

" България е известна със своята приемливост, залегнала още в Търновската конституция от 1879 година В член 61 позицията на страната е изключително ясно изразена: " Всеки плебей, без значение от пол, религия и националност става свободен, щом стъпи на българска земя ", акцентира в речта си президентът на фондация " Америка за България " Нанси Шилър. " За мен е чест и огромно почитание да насочва първото обръщение. На 25 юли 1972 година Васил Левски написа до Любен Каравелов: " Братство всекиго, без да гледаме на религия и националност. " "

За представянето на другите артефакти ще бъдат употребявани и модерни технологии като виртуална действителност и интерактивни панели. В центъра ще бъде обособена " Зона на откритията ", чиято цел е да показа историята на Епископската базилика по наличен за децата метод.

" Вярваме, че Епископската базилика на Филипопол ще се трансформира освен в удивителна историческа забележителност, само че ще бъде културен, туристически и общностен център, а отправените послания ще въодушевяват доста генерации напред ", сподели още Нанси Шилър.

 Над 2 хиляди кв. м. са римските мозайки, които ще станат налични за посетителите в новия културен център
© Георги Кожухаров

Над 2 хиляди кв. м. са римските мозайки, които ще станат налични за посетителите в новия културен център " Епископска базилика на Филипопол ".

Кметът на града Иван Тотев акцентира огромното значение на плана, акцентира положителната работа в екип на всички, взели присъединяване в него, и благодари на " мотора на плана " Нанси Шилър. По неговите думи историята на Епископската базилика най-добре пресъздава историята на самия град. " Нашето обръщение от името на Пловдив ще бъде " Заедно " ", приключи той.

Епископската базилика в Пловдив е включена в индикативния лист на ЮНЕСКО. В церемонията се включиха представители на Австрия, Албания, Англия, Гърция, Дания, Израел, Испания, Ирландия, Италия, Кипър, Косово, Словакия, Словения, Съединени американски щати, Румъния, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария и представителството на Европейската комисия за България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР