Посланикът ни в Русия ще бъде привикан обратно в България

...
Посланикът ни в Русия ще бъде привикан обратно в България
Коментари Харесай

България вика посланика си от Русия за консултации

Посланикът ни в Русия ще бъде привикан назад в България за съвещания. Това разгласи от Брюксел министър председателят Кирил Петков на брифинг.

„ Ще извикаме нашия дипломат от Русия за съвещания назад в България… Обикновено когато една страна вика за съвещания посланика си назад, би трябвало другата страна да направи същото “, сподели той.

От 2018 година насам началник на българската дипломатическа задача в Руската федерация е Атанас Кръстин.

През март България изгони общо 12 съветски дипломати, което провокира поредност от реакции от страна на съветската посланичка Елеонора Митрофанова, в това число, че българският народ не поддържа дейностите на държавното управление против Русия. Вчера след съвещанието на Министерския съвет Петков сподели, че е разисквано вземането на ограничения против Митрофанова.

В отговор от съветското посолство у нас оповестиха, че е „ недопустимо по никакъв метод служители на тази или онази страна… да подлагат на критика посланика на Руската федерация “. Днес Петков оцени реакцията като „ недипломатическа, остра, груба “. „ Аз мисля, че няма български жител, който да се радва някой непознат посланик да наскърбява българите и българското държавно управление “, сподели той.

От Брюксел той добави, че към българската бойна група  ще се причислят 150 военни от Англия, водят се договаряния за присъединяване и на Италия. Миналата седмица стана ясно, че Съединени американски щати също ще се включат в групата с една рота Stryker. „ Заедно демонстрираме една съгласуваност, една мощ “, сподели министър председателят.

Петков повтори, че България поддържа Украйна, само че „ над 80% от българите не поддържа военна помощ “ . „ Ние сме едно държавно управление, което би трябвало да се преценява до някаква степен и с това, само че това не значи, че сме омекнали в позицията си по ограниченията “, посочи той. Според него даването на оръжия за Украйна по този начин или другояче би било „ алегоричен акт “, тъй като „ надали можем да дадем такова въоръжение, че да променим войната “.

По думите му България се трансформира и институциите работят. „ Всички, които са се обогатявали с корупция, сега би трябвало доста да се опасяват от нас, тъй като от предходната седмица насам сигналите започнаха да валят “, предизвести министър-председателят.

Днес той ще взе участие в лидерска среща на Европейския съвет . Сред главните тематики са войната в Украйна, защитата, коронавирусът и външните връзки. В срещата ще взе участие и американският президент Джо Байдън.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР