Посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи бе удостоен с

...
Посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи бе удостоен с
Коментари Харесай

Балтаджи благодари на България за подкрепата за Украйна

Посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи бе почетен с медал " Мадарски конник " първа степен. Церемонията се организира в в Гербовата зала на " Дондуков " 2, а орденът връчи персонално президентът Румен Редев

Високото държавно отличие се връчва за заслугите на дипломата за укрепването и развиването на двустранните връзки сред България и Украйна.

Микола Балтажи благодари за достойнството и съобщи, че за него е огромна чест да получи високото държавно отличие и уточни, че мандатът му като дипломат у нас е съвпаднал с извънредно мъчно време за неговата страна и благодари за поддръжката на България за държавния суверенитет и териториалната целокупност на Украйна , за систематичните промени, за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.

" Горд съм, че имах опция да продължа почтено традицията на украинската дипломация в България, почнала с откриването на украинско посолство през 1918 година Оставям прелестната България с невероятни мемоари и топли усеща , ще ми липсват планините, приятелите и гостоприемните хора ", сподели дипломат Балтажи. Той изрази убеденост в огромното бъдеще на българо-украинските връзки.

Президентът Радев означи, че връченият медал е освен израз на огромното значение, което България отдава на връзките с Украйна , само че е и самопризнание за високите заслуги на дипломат Балтажи за развиване на връзките сред двете страни. " Традиционно другарските връзки сред Украйна и България имат здрава основа. Това са нашите дълбоки културни, исторически, езикови връзки. Нашите връзки получиха нов подтик след изрично декларираната европейска и евроатлантическа ориентировка на Украйна ", сподели Румен Радев. По думите му политическият разговор сред двете страни се развива интензивно, също така е изменена и отрицателната наклонност на спад на стокообмена.

Румен Радев изрази и задоволството си от дейните връзки в региона на туризма, образованието, науката и културата . Българският държавен глава не пропусна да означи и че в Украйна е една от най-големите исторически формирали се диаспори в чужбина - украинската, от над двеста хиляди българи .

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР