Посланикът на Турция в Белград Танжу Билгич заяви, че по

...
Посланикът на Турция в Белград Танжу Билгич заяви, че по
Коментари Харесай

По време на посещението на Ердоган в Сърбия ще бъдат открити шест фабрики

Посланикът на Турция в Белград Танжу Билгич съобщи, че по време на визитата си в Сърбия на 7 и 8 октомври президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще беседва с президента Александър Вучич за нови планове, които ще са в интерес на двете страни. По време на визитата ще бъдат открити шест заводи, съобщи Танюг.

Билгич уточни, че тази година се навършват 140 години от установяването на дипломатически връзки сред двете страни. По време на визитата ще бъде подложен главният камък за построяването на автомагистралата Белград - Сараево и за реконструкцията на пътя Белград - Тутин. В рамките на вложенията, които стартираха през 2017 година, ще бъдат открити шест заводи. Търговският продан, който преди две години възлизаше на 800 милиона $, през днешния ден възлиза на над 1,3 милиарда $. Появяват се нови благоприятни условия за съдействие, съобщи посланикът.

По време на визитата на Ердоган ще се състои втората среща на Висшия съвет за съдействие и бизнес конгрес, на който ще участват коло 200 предприемачи от Турция. Ще има и тристранна среща на водачите на Турция, Сърбия и Босна и Херцеговина, съобщи Билгич.

Турският дипломат се спря и на "Турски поток ", акцентирайки, че той е доста значим както за Турция, по този начин и за Сърбия. Посланикът сподели, че дейностите по "Турски поток " вървят по проект и се чака, че природният газ ще потече по него в края на 2019 година

Нашата съществена цел е сигурността и стабилността на Балканите. Грешно е да се търсят други претекстове за желанието на Турция да развие икономическо съдействие със Сърбия, сподели турският дипломат. Билгич съобщи, че Турция поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Босна и Херцеговина и сподели, че до възможна смяна на Дейтънското съглашение би могло да се стигне при единодушието на всички заинтригувани страни и под надзора на виновните интернационалните институции.

Смятам, че резултатите от тристранната среща на водачите на Турция, Сърбия и Босна и Херцеговина, която ще се състои по време на визитата на турския президент Ердоган, ще бъде от изгода за целия район, уточни турският дипломат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР