Посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче излезе с официално

...
Посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче излезе с официално
Коментари Харесай

Посланик Гьокче: Да почетем паметта на падналите герои на демокрацията

Посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче излезе с публично изказване във връзка навършването на една година от провалилия се прелом в страната.

Ето какво гласи то:

За мнозина денят 15 юли 2016 година беше елементарен летен ден. Уви, не и за жителите на Турция, след рухването на мрака до на разсъмване на другата заран. През тази съдбовна нощ в Турция беше осъществен най-ужасяващият терористичен акт в нейната история. С напредването на часовете се разплете злокобната интрига, която закупи нечувана форма на свирепост, лиши живота на стотици хора и рани хиляди, съвсем всички цивилни.
Сцените, които се разиграха, не бяха каскадьорска игра от екшън филм. Това беше действителност - ескалиращо принуждение от развилнели се, въоръжени до зъби екстремисти.

Този безочлив акт беше умислен, проведен и изпълнен с оръжие в ръка от Фетуллахистката терористична организация (ФЕТО). В последна сметка обреченият на неуспех скрит план беше осуетен, само че това беше заплатено с големи човешка жертви. Утрото на идващия ден осветли мащабите на провалите - 250 починали и над 2 200 ранени или осакатени. Въпреки понесените удари, на пътя на конспирацията, един до друг със силите за сигурност, се изправиха елементарните, самоотвержени жители, изпълнени с увереност да защитят устоите на турската народна власт и парламентарен ред.

През това време дръзките формирования на ФЕТО превземаха улиците и небето, бомбардировачи нападнаха Народното събрание, президентството, казармите и полицейските ръководства. Военните хеликоптери и бойните танкове покосяваха хората от упор. Агресията прерасна в кървава баня, с цел да бъде потушена неподозираната социална опозиция. Тази безумна гняв беше ориентирана против едно демократично определено държавно управление. Това беше неблагоразумие, чиято цел бе да потъпче демокрацията и да разбие конституционния ред във всичките му форми.

Главен уредник на цялото това безумие бе самопровъзгласилият се „ космополитен имам " Фетулах Гюлен, именуван също и „ избавител " от своите почитатели. Безразборната приложимост на мощ покоси почтени души и ги направи очевидци на ужасяващи подиуми. Независимо от бруталната разпра, турските жители, без оглед на генезис и политически възгледи, отхвърлиха да правят отстъпка и отблъснаха с непоколебимост смъртоносните оръжия.

Всички тези събития представляваха откровена опасност за демократичните устои на страната. Изборът беше екзистенциален, решителен и наложителен. Конспиративното инфилтриране на ФЕТО в разнообразни равнища в публичните институции беше всеобщо.

Днес този скрит план към този момент е документиран с неопровержими доказателства и Турция е впрегнала всички запаси, с които разполага, с цел да отбрани върховенството на закона и демокрацията. Опитът за прелом бе осъществен на фона на едновременни офанзиви от страна на терористите от ПКК и ДАЕШ. Към днешна дата конституционният ред устоя и демокрацията победи, въпреки че понесе тежки вреди.

Когато се постановат незабавни ограничения за съблюдаване правилата на правовата страна и интернационалните задължения, е нужно доста повече от кабинетна политика. Иска се устойчивост, отдаденост и лидерски качества. Положителното в тези събития е, че законността просъществува, макар провокациите. Изминалата една година беше най-висшето достижение на турската народна власт. Трудностите са ясни. Ние обаче ще се оправим с тях, тъй като сме длъжни пред бъдещите генерации.

Днес е извънредно време всички демократични страни да застанат до Турция, с цел да поддържат универсалните права, свободи и господство на закона. Призоваваме нашите другари и сътрудници да показват взаимност с турската народна власт, без условия и запаси. Самооправданата „ универсална " идеология на ФЕТО надалеч не е престанала да съществува, а работи в видимо безобидни форми и доста страни са изложени на нейните похищения.

На тази тъжна годишнина отдаваме респект на падналите герои и стожери на демокрацията. Прекланяме глава пред паметта им. Тяхната всеотдайност не беше безрезултатна. Прогресивната народна власт, главните права и всеобщите свободи ще избуят още по-здрави и мощни върху завещаното от тях.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР