Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд ще посети този

...
Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд ще посети този
Коментари Харесай

Пратеникът на САЩ в ООН ще посети южната граница на Турция със Сирия

Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд ще посети този уикенд южната граница на Турция със Сирия, през която се придвижва по този начин нужната филантропична помощ за милиони сирийци в разкъсваната от война страна, заяви Анадолската организация.

Посещението на граничния пункт Джилвегьозю, ситуиран в окръг Хатай, който се намира против граничния пункт Баб ал-Хауа от сирийска страна, ще се състои от неделя до понеделник.

" Посещавам го, с цел да се осведомявам за обстановката на границата, тъй че да съм в по-добра позиция да пазя запазването на тази граница отворена и да упорствам за повторното отваряне на някои от границите ", сподели Томас-Грийнфийлд в изявление за Анадолската организация.

Джилвегьозю е единственият граничен пункт, през който се изпраща интернационална филантропична помощ за Сирия, а пунктът Баб ал-Хауа рискува да бъде затворен, в случай че Русия се опълчи на бъдещо възобновяване на трансграничния мандат.

Томас-Грийнфийлд съобщи, че запазването на граничния пункт отворен е в интерес и на Русия.

" Това не е единствено в наш интерес. В сериозен интерес е тази граница да остане отворена ", сподели тя.

Дипломатът означи, че предходната година Съединени американски щати са се вслушали в Русия и са подкрепили даването на филантропична помощ на територията на Сирия, като добави, че помощта на територията на Сирия не може да задоволи всички потребности на сирийците, които съгласно нея зависят от филантропичната помощ на интернационалната общественост.

" Затова се надявам, че с руснаците ще реализираме съглашение, както направихме предходната година в Съвета за сигурност, за разширение на тази граница, с цел да можем да продължим да предоставяме нужната филантропична помощ на хората в Сирия ", сподели Томас-Грийнфийлд.

Тя предизвести, че в случай че границата се затвори, хиляди нуждаещи се сирийци ще гладуват.

" Не мисля, че някой желае да види това да се случва. Така че аз съм съсредоточена върху триумфа. Фокусирана съм върху задачата да запазим тази граница отворена. Не мисля, че има някакво опрощение за затварянето на границата ", добави тя.

Посланикът на Съединени американски щати напомни визитата си на турската граница през юни предходната година, като съобщи, че е видяла " такова наблюдаване на тази граница, каквото не съм виждала на никое място другаде по света ".

" Ако границата се затвори, не знаем какво ще премине през тази граница. Натискът ще бъде върху турското държавно управление да поддържа тези старания. И считам, че е извънредно значимо Организация на обединените нации да продължи да ръководи протичащото се там ", добави тя.

По време на престоя си в Турция Томас-Грийнфийлд няма да посети Анкара. След визитата си на границата тя ще замине за Брюксел, където ще взе участие в среща за Сирия и ще организира диалози с турски публични лица.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР