Посланикът на САЩ в Берлин Ричард Гренел е опитал да

...
Посланикът на САЩ в Берлин Ричард Гренел е опитал да
Коментари Харесай

”Шпигел“: Никога оста Берлин – Вашингтон не е била толкова крехка

Посланикът на Съединени американски щати в Берлин Ричард Гренел е опитал да предотврати избора на някогашния немски външен министър Зигмар Габриел за ръководител на трансатлантическата организация „ Атлантически мост “. Гренел персонално се е намесил против избора на Габриел през юни т.г. в самата организация, с цел да изрази недоволството си от това предопределение, оповестява списание „ Шпигел “.
Когато става дума за контакти сред Германия и Съединени американски щати, „ Атлантически мост “ е първият адрес в Берлин. Този конгрес е учреден през 1952 година и има за цел да задълбочи съдействието сред Германия, Европа и Америка на всички равнища. В тази непартийна и неправителствена организация членуват към 500 членове на Атлантическия мост – ръководители от бизнеса, политиката, науката и медиите от двете страни на Атлантическия океан. Посланикът на Съединени американски щати Гренел е отказал да разяснява пред „ Шпигел “ това свое деяние.

Социалдемократът Зигмар Габриел смени на шефския пост на „ Атлантически мост “ дългогодишния му ръководител, християндемократа Фридрих Мерц. Бившият външен министър на Германия Зигмар Габриел изрази страдание, че Гренел не способства за възстановяване на трансатлантическите връзки. „ Ние в действителност се нуждаем от подобен дипломат на Съединени американски щати, който посредничи, който да изясни на американците за какво по този начин пулсираме, дори и когато не споделя нашата позиция “, декларира Зигмар Габриел пред списание „ Шпигел “.

Председателят на „ Атлантически мост “ показва угриженост за трансатлантическите връзки като цяло. Той се безпокои, „ че раздялата с Америка се е популяризирала и до управителния хайлайф на немската стопанска система “. Бившият дипломат на Съединени американски щати в НАТО Николас Бърнс също е угрижен за трансатлантическите връзки. „ Ние претърпяваме рецесия в трансатлантическите връзки, която не съм мислил, че е допустима “, сподели Бърнс, който поучава възможния претендент за президент от страна на демократите Джо Байдън. Бившият дипломат в НАТО подлага на критика Гренел, който косвено заплаши с отчасти евакуиране на американските войски от Германия в случай че тя не увеличи разноските за защита. „ Това ще е изменничество от наша страна към Германия “, завява Бърнс.

Според изданието в никакъв случай до момента от основаването на Федералната република оста Берлин – Вашингтон не е била толкоз нежна както през днешния ден. Своят коментар в последния си брой „ Шпигел “ озаглави „ Раздяла с Америка “. Междувременно министърът на защитата на Германия и водач на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер съобщи, че желае американските войски да останат в Германия. „ Присъствието на американските сили в Германия е от съвместен интерес. Не ми е известно в Съединени американски щати да гледат по различен метод на това “, съобщи Анегрет Крамп-Каренбауер.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР