Посланикът на САЩ в Белград Кайл Скот заяви днес, че

...
Посланикът на САЩ в Белград Кайл Скот заяви днес, че
Коментари Харесай

Косово е главна пречка в отношенията между САЩ и Сърбия

Посланикът на Съединени американски щати в Белград Кайл Скот съобщи през днешния ден, че вижда косовския въпрос като един от най-тежките проблеми и спънки в връзките сред Съединени американски щати и Сърбия, съобщи Танюг.

"Ние признахме без значение Косово. Много хора в Сърбия не са съгласни с това, само че аз съм уверен, че Сърбия не може да одобри цялото население на Косово назад и че албанското население в Косово в никакъв случай няма да бъде част от Сърбия ", сподели Скот пред публицисти в сръбския парламент, където взе участие в интернационална конференция "Сръбско-американските връзки ".

Скот добави, че Съединени американски щати поддържат процеса на нормализиране на връзките сред Белград и Прищина, който се води с посредничеството на Европейския съюз.

Той увери, че Съединени американски щати ще бъдат доста дейни в търсенето на решение на косовския въпрос, и изрази очакване, че новото държавно управление на Косово ще анулира 100-процентовите мита за сръбски артикули, които провокираха заледяване на разговора с Белград, с цел да обезпечи условия за продължение на договарянията и постигане до "трудния компромис " сред Сърбия и Косово.

Междувременно министър-председателят в оставка на Косово Рамуш Харадинай организира конференция, откакто откри монумент в чест на жертвите на атентата против Кулите близнаци на 11 септември в Съединени американски щати, написа косовският вестник Gazeta Express, представен от "Фокус ".

Той обърна внимание и на "сръбската агитация " против Косово по отношение на напъните на Белград да бъде оттеглено признанието от страна на редица страни за суверенитета на Прищина.

"Опитите на Сърбия да отстрани интернационалното самопризнание за суверенитета на Косово не престават ", съобщи Харадинай.

Говорейки за уволнението на Джон Болтън като консултант по националната сигурност на Съединени американски щати от президента Доналд Тръмп, който съгласно медиите е покровител на концепцията за делене на Косово, министър председателят съобщи, че Съединени американски щати пазят Косово, а Болтън не поддържа концепцията за делене.

"За Съединени американски щати Косово е фронтова линия. Убеден съм, че Съединени американски щати ще бъде с Косово. Чухме доста клюки. Никой в Америка не поддържа разделянето на Косово, в това число Болтън ", сподели Харадинай.

Той повтори, че 100-процентовите мита върху сръбския импорт, наложени от неговото държавно управление предходната година, ще бъдат анулирани едвам откакто Сърбия признае суверенитета на Косово.

"Митата ще бъдат анулирани единствено след признаването ", сподели Харадинай по време на конференция в Прищина.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР