Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа е обсъдила с

...
Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа е обсъдила с
Коментари Харесай

САЩ с хибриден проект за нов ядрен блок в Козлодуй

Посланикът на Съединени американски щати в България Херо Мустафа е разискала с управлението на АЕЦ " Козлодуй " хибридно решение на казуса с платеното съоръжение за АЕЦ " Белене " като е предложила то да се употребява за превръщането на работещата нуклеарна централа в енергиен център за бъдещите генерации. Това е станало при визитата ѝ в АЕЦ " Козлодуй " в четвъртък, заяви посолството във " Facebook ".

Посланик Мустафа е била в Козлодуй, с цел да изследва опцията за партньорство при създаване на решение за бъдещите енергийни потребности на България като продължение на подписания в края на октомври Меморандум за съгласие в региона на нуклеарната сила за цивилен цели.

Тя и шефът на атомната централа Наско Михов са разискали по какъв начин Козлодуй се възползва от преимуществата в инфраструктурата и човешкия капитал, които би трябвало да го трансфорат в център на българската нуклеарна енергетика за идващите генерации.

" Двете страни разискаха хибридно решение, което оптимално да употребява оборудването, което България е закупила преди за плана " Белене ", допълнено от най-хубавите в класа технологии от редица западни снабдители. Такъв план би бил по-устойчив от финансова позиция по отношение на други варианти и би се възползвал от към този момент съществуващите огромни механически, екологични и сеизмични преимущества на Козлодуй, висококвалифициран личен състав, център за образование, ограничения за сигурност и сигурност и инфраструктура за транспорт на електрическа енергия ", показват от посолството.

Според Съединени американски щати " сполучливият хибриден план в Козлодуй би подсигурил огромен размер от безвредна, надеждна, безвъглеродна сила за българските жители, като в същото време укрепва енергийната самостоятелност и сигурност на България ".

Херо Мустафа с шефа на нуклеарната централа Наско Михов (вляво) и заместника му Александър Николов

Възможността оборудването, доставено за АЕЦ " Белене " да се конфигурира като нов блок в АЕЦ " Козлодуй " нееднократно е коментирана през годините, в които планът за втора атомна централа у нас е замразен. Работещите за реализацията на АЕЦ " Белене " обаче настояват, че това не може да стане, защото оборудването е направено за план на друга лицензирана площадка и не може току по този начин да бъде преместено.

Междувременно процедурата за търсене на стратегически вложител за дострояването на АЕЦ " Белене " е блокирана поради ограниченията против ковид и по нищо не проличава скоро да има някакво напредване по нея. Наскоро от " Росатом ", който сглоби алианс за " Белене " с френската " Фраматом " и американската " Дженерал Електрик ", оповестиха, че чакат от българската страна уверения за възвръщаемост на инвестицията. Правителството обаче отхвърля да даде държавна гаранция и по този начин оповестеното желание за възобновяването на нуклеарния градеж в " Белене " попада в обаян кръг.

В началото на октомври министър председателят Бойко Борисов разгласи при посещаване в АЕЦ " Козлодуй ", че там ще се строи седми блок по радикално друга технология за диверсификация, " както направихме при газта ". Тогава той приказва за дребни модулни реактори и даже разпореди на БЕХ да се срещне с производители на такива и да се изследва опцията да се внедрят в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР