Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин се срещна с

...
Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин се срещна с
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ подкрепи Борисов за договора с Македония

Посланикът на Съединени американски щати у нас Ерик Рубин се срещна с премиера Бойко Борисов, пред който разгласи поддръжка за контракта за добросъседство с Македония.

"Имах доста добра къса среща с министър-председателя, на която показах нашата поддръжка за проектите за сключване на Договора с Македония, което мисля, че е доста положителна стъпка напред за Балканите ", сподели дипломатът пред публицисти през днешния ден в Министерския съвет, където беседва с Борисов след държавното съвещание.

Българският министър председател и македонският му сътрудник Зоран Заев ще подпишат контракта при започване на август в Скопие и дружно ще празнуват годишнината от Илинденското въстание.

Точно през днешния ден македонското държавно управление одобри Доклада за състоялите се договаряния и съгласувания текст на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България.

"Силно поддържаме напъните на българското и македонското държавно управление да подпишат контракта, също по този начин поддържаме напредъка на България и Гърция да изпълнят интерконекторния план, който е доста значима част от енергийната диверсификация в Европа ", означи още американският дипломат, представен от Българска телеграфна агенция.

"Подкрепяме и визията за фокус върху Балканите по време на българското председателство, за което България може да изиграе основна роля ", добави Рубин.

В диалога сред двамата не са обсъждани измененията в правосъдния закон, които не разрешават финансирането от непознати фондации на съсловните организации на магистратите. Този план бе наименуван антиамерикански от заместник-помощник държавният секретар на Съединени американски щати за Европа Хойт Йи преди дни.

"Г-н Йи изрази нашата позиция задоволително ясно ", разяснява сбито американският дипломат след днешната среща с Борисов, цитира го "24 часа ".

Междувременно обаче зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов разгласи, че отдръпват направените на първо четене промени, тъй като са партията с най-голяма чуваемост.

"Няма неприятно във финансирането на "Америка за България ", сподели той, като посочи, че досега тя е дала 170 млн. $ за България, 105 от които за обучение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР